Ništa ne nastaje ni iz čega

Autor: EM Objavljeno: 14.12.2023. 🕜 15:31 Lokacija: Zagreb
  • Uprava tvrtke ENERGETIKA MARKETING: vlasnik i osnivač Branko Iljaš i direktorica Maja Šimatović (foto: DP, prosinac 2023.) 

• Maja Šimatović, Branko Iljaš, ENERGETIKA MARKETING
    Izvor: D.P.

Za nas u tvrtki ENERGETIKA MARKETING 2023. bila je godina dvostrukog jubileja: proslavili smo tri desetljeća izlaženja časopisa EGE i izlazak 'okruglog' 150. broja. Od prvog broja u 2024. godini časopis EGE imat će i digitalizirano izdanje, a svi stručni skupovi imat će isključivo digitalne zbornike radova. Godina koja je pred nama donosi nove stručne skupove i projekte za naše brojne partnere, a tu je agilno digitalizirano poslovanje i naše nove usluge pri organizaciji raznih događanja. Na dosadašnje uspjehe i planove za budućnost osvrnuli su se osnivač i vlasnik tvrtke Branko Iljaš i direktorica Maja Šimatović.

Časopis EGE, od kojeg se i krenulo u danas uspješno poslovanje, bio je i ostao svojevrsni sinonim za tvrtku. Ove godine EGE je proslavio jubilarni 150. broj, a nova godina donosi velike promjene. Recite nam više o tome?

 

Branko Iljaš: Da, sve naše aktivnosti u proteklih 30 godina na ovaj su ili onaj način proizašle iz časopisa. Prvi broj izašao je u proljeće 1993. a  velike zasluge za izlazak prvog broja časopisa imao je gosp. Ante Šimunović, ondašnji načelnik Inspekcije parnih kotlova Ministarstva gospodarstva, koji je dao stručne osnove i brojne ideje. Mnogim mlađima danas se to čini laganim projektom, no treba uzeti u obzir da je to bilo teško vrijeme Domovinskog rata. Iako su to bile godine procvata poduzetništva i poduzetničkih ideja nije manjkalo, poslovati nije bilo lako, a osobito ne planirati što će biti već sljedeći mjesec.

Kada je riječ o časopisu, važna novost koju smo pripremili je digitalni arhiv časopisa od 1993. godine do danas, koji će ubuduće biti na raspolaganju svim pretplatnicima. To je dio velikog projekta digitalizacije časopisa i on od ovog broja 5/2023, koji je upravo izašao iz tiska, ima i svoje 'online' izdanje.

Međutim, naša tvrtka ENERGETIKA MARKETING nije samo časopis EGE jer, osim ovog našeg portala www.energetika-net.com, kada je riječ o temama iz energetike i srodnih područja vodećeg u Hrvatskoj i zemljama u okruženju, tu su i organizacija brojnih stručnih skupova i izdavanje stručnih knjiga.  


To nije jedini digitalizacijski iskorak, hoće li biti značajnih promjena i u organizaciji stručnih skupova?

Maja Šimatović: Da, uvijek smo okrenuti inovacijama. Osim što kontinuirano nastojimo biti sadržajno aktualni, zbornici svih naših skupova koji su do sada bili tiskani ubuduće biti isključivo digitalni, što je ekološki prihvatljivije i u skladu sa svjetskim trendovima. Naredna 2024. godina će za nas i naše partnere biti vrlo dinamična. U idućoj godini u veljači u Zagrebu organiziramo 'Svijetlu budućnost', slijedi 'Plinarski forum' u ožujku, zatim 'Biomasa & Bioplin' u travnju i 'Tlačna oprema' u svibnju. Također, u Zagrebu organiziramo veliku petodnevnu međunarodnu konferenciju vodećih svjetskih stručnjaka za infracrvenu termografiju QIRT 2024. U listopadu slijedi 'Nova era prometa' u Zagrebu, a kongresnu godinu završavamo u studenom u Vodicama s našim možda najznačajnijm trodnevnim skupom 'Power & Energy Masters'.  

 

No, to nisu jedina događanja koja organizira ENERGETIKA MARKETING…

MŠ: Točno. Neprestano razrađujemo i ideje za nove stručne skupove. Nastojimo pratiti nove tehnologije i ići u korak s temama energetske tranzicije i velikog tehnološkog napretka u automatizaciji, robotizaciji i

 
 

novim tehnologijama. Primjerice, prvi smo u Hrvatskoj u stručnom javnom prostoru obradili elektromobilnost i ozelenjavanje prometa. Još 2014. godine, kada su u Hrvatskoj jedva postojali registrirani električni automobili, sudionici našeg skupa Power & Energy Masters u Rovinju imali su priliku među prvima čuti o tom iskoraku i iskušati neka od vozila. Također, o ukapljenom prirodnom plinu, LNG-ju, govorimo i pišemo od samog početka časopisa EGE, a tako je i s temama novih rješenja u strojarstvu, elektrotehnici, energetici i svim srodnim strukama, koje su sada nezaobilazne.   

Oduvijek smo se ponosili suradnjom sa stručnim udrugama i visokoškolskim ustanovama. Sve više jačamo našu suradnju s njima, a zahvaljujući širokom rasponu usluga koje možemo ponuditi prisutni smo i kao partner na povećanju vidljivosti sve više europskih projekata ili organizaciji događanja, gdje smo među najiskusnijim tvrtkama u zemlji. Dakako, to možemo ponuditi i ostalim našim poslovnim partnerima.

 

Konkurencija je velika, a što je ono po čemu se ENERGETIKA MARKETING ističe?

MŠ: Naša velika prednost je velika baza aktualiziranih kontakata, posebno u energetskom sektoru, i sinergija više medija i digitalnih alata kao što su društvene mreže na kojima smo sve snažnije prisutni. Stoga, osim organizacije događanja i skupova, u što smo ove godine još snažnije iskoračili, možemo ponuditi digitalne i grafičke usluge prema načelu 'ključ u ruke'. Pri tome mislim da možemo ponuditi grafička rješenja, prijelom i tisak tiskanog materijala i razradu i optimiranje digitalnog sadržaja. Kada je riječ o digitalnim uslugama, nudimo izradu različitih marketinških rješenja kao što su 'newsletteri' i objave na internetu i društvenim mrežama koje su, prema izboru, optimirane za tražilice (tzv. SEO), kako bi se indeksirani sadržaj na tražilicama što bolje proširio do potencijalnih korisnika. Dakako, uvijek smo otvoreni za prijedloge i nastojimo se neprestano poboljšavati i prilagođavati zahtjevima tržišta i naših partnera.

 

Kada je riječ o digitalizaciji izdanja, koje su to novosti u vezi s digitalizacijom časopisa EGE?

MŠ: Proces digitalizacije nije samo dio koji vide naši čitatelji. On sadrži mnogo toga oku nevidljivog, a bez čega nam poslovanje ne bi bilo moguće. Tijekom ove godine dovršili smo redizajn i informatički optimirali portal koji je sada u potpunosti responzivan i čiji je broj čitatelja u kontinuiranom porastu. Također, upravo je pri kraju projekt opsežne nadogradnje i modernizacije naše interne baze podataka i kontakata. Njome se u protekla tri desetljeća agilno bavila naša kolegica Zvjezdana Šušnić koja je odnedavno u mirovini. Dakako, nakon toga se naš neveliki tim od desetak ljudi pomladio. Uz pomoć jednog od tih pojačanja, našeg novog stručnjaka za digitalni marketing, prije ljeta napravili smo analizu naše dosadašnje prisutnosti na društvenim mrežama i razradili strategiju do kraja ove godine i za cijelu 2024. Osmišljene su aktivnosti kroz cijeli 'marketinški lijevak' u svim našim izdanjima, ponajprije na portalu i u časopisu, a i na našim skupovima i u 'newsletterima'. No, tu nećemo stati, već nastavljamo s još većom prisutnosti na društvenim mrežama kao što su LinkedIn i Instagram, a veću pozornost u narednom razdoblju posvetit ćemo i videosadržajima na YouTubeu.

 

Što je s izdavanjem stručnih knjiga? Hoće li se ono nastaviti i u kojem obliku?

BI: Gotovo je nevjerojatno koliko smo u proteklih 30 godina objavili stručnih knjiga, ako se uzme u obzir da smo po svim pokazateljima mala tvrtka. Neke od naših knjiga doživjela su već nekoliko izdanja, a neka su prevedena i na slovenski jezik. Svakako bih htio izdvojiti naša tri 'top' izdanja: 'Plinarski priručnik' koji smo objavili u tri izdanja, knjigu 'Osnove tehnike instalacija vode i plina' koja je iznimno popularna među učenicima srednjih stručnih škola, a tu je i naše posljednje izdanje, knjiga 'Hlađenje i klimatizacija', životno djelo profesora Oresta Fabrisa, prepuno praktičnih rješenja i primjera.

Kada smo već spomenuli digitalizaciju, moram najaviti da će nova izdanja svih naših knjiga, osim tiskanog, imati i 'online' izdanje, a neke će vrlo vjerojatno biti i samo 'online'. U tom smjeru već smo zakoračili s planiranim reizdanjem knjige 'Stabilna oprema pod tlakom' autora Srećka Švaića, koja će biti isključivo digitalna.

 

Puno je tu novosti, a povijest tvrtke je bogata. Možete li se prisjetiti početaka?

BI: Nakon početka izdavanja časopisa EGE u proljeće 1993. godine, unatoč teškim i neizvjesnim vremenima, u svibnju 1994. u Dubrovniku je održano prvo Međunarodno znanstveno-stručno savjetovanje

Karikatura iz vremena organizacije skupa u Dubrovniku 1994. (autor: Stiv Cinik)

'Energetska i procesna postrojenja', danas poznato kao 'Power & Energy Masters'. Bio je to prvi skup u Dubrovniku nakon razaranja u Domovinskom ratu, a put do Dalmacije tada je još vodio preko pontonskog mosta na Masleničkom ždrilu. Oduševljenje idejom organizacije takvog stručnog okupljanja i to baš u Dubrovniku bilo je veliko pa se ne treba čuditi za to vrijeme impresivnom broju od gotovo 200 sudionika.

Ti početni uspjesi potaknuli su nas na daljnje aktivnosti. Već par godina kasnije pridružili smo se organiziranju Susreta za plin u Opatiji i na osnovi tog iskustva započeli s Plinarskim forumom pa sa Seminarima o tlačnoj opremi te smo kontinuirano povećavali broj skupova koje organiziramo i uspješno pratili aktualnosti. No, to ne bi bilo moguće bez naših brojnih partnera, s kojima je sve ove godine bio užitak surađivati i ovom im prigodom na tome zahvaljujem.

 

Povijest je za malu tvrtku prilično bogata, a planovi su vrlo ambiciozni. Što biste poručili  za kraj?

BI: Za moto svih naših aktivnosti ove godine odabrali smo latinsku poslovicu: 'Nil posse creari de nilo' ili 'Ništa ne nastaje ni iz čega'. Naime, ničega nema bez velikog truda i rada, a u ovom poslu, kao i u bilo kojem drugom, neprestano se treba usavršavati te razvijati radne i prosudbene kvalitete. Zahvaljujući tome, do danas smo uspjeli stvoriti drugačiji, nama svojstven sustav razmišljanja, donošenja odluka i pristupa životu. Pojam 'tehnička inteligencija' je ono čime se često rukovodimo u našim odlukama. Pokazalo se da samo tako možemo ići naprijed i suočavati se s brojnim izazovima i neprestanim promjenama u medijskom 'businessu'.

Danas se često sjetim govora koji sam čuo kada sam prije više od pet desetljeća dobio diplomu inženjera strojarstva, a koji ističe važnost upravo struke i stručnog razmišljanja i pristupa problemima. Ide otprilike ovako: "Nema ljepšeg osjećaja nego riješiti problem i stvoriti nešto novo... jer svi su tehnički problemi rješivi... dok oni ljudski nisu uvijek lako rješivi." Stoga se i mi držimo struke jer je to smatramo svojom misijom. Nadam se da će sva naša dosadašnja iskustva i kadrovska ekipiranost pod vodstvom Maje Šimatović osigurati uspješnu budućnosti pa se mogu na miru povući u zasluženo mirnije doba života.

 

 

TAGOVI