Potpuno inverterska, reverzibilna dizalica topline s učinom 40 - 85 kW

Autor: B.L. Objavljeno: 16.05.2024. 🕜 12:00 Lokacija: Zagreb
  • Vanjska jedinica Clivetove dizalice topline Thunder (izvornik: Clivet, travanj 2024.)

• Clivet, dizalice topline
    Izvor: Clivet
  • Clivetov logo (izvornik: Clivet, 2022.)

• Clivet, logo
    Izvor: Clivet

Thunder je nova Clivetova energetski učinkovita, zrakom hlađena, reverzibilna dizalica topline s prirodnom radnom tvari R 290.

Thunder je inovativno rješenje dizalice topline jer koristi potpuno invertersku tehniku na spiralnim (‘scroll’) kompresorima i aksijalnim ventilatorima najnovije generacije. Radi se o novom proizvodu iz Cliveta koji pruža maksimalnu energetsku učinkovitost, a treba istaknuti i upotrebu prirodne i ekološke radne tvari R 290. To je radna tvar čiji je potencijal globalnog zagrijavanja GWP = 3, što znači da se može koristiti dugoročno jer je u potpunosti usklađena s Uredbom (EU) 2024/573 o fluoriranim stakleničkim plinovima (tzv. F-Gas Regulativom) pa pridonosi smanjenju izravnog i neizravnog efekta staklenika.

Thunder je dostupan u rasponu učina 40 - 85 kW, a tu su i odlične radne značajke, svestrane mogućnosti primjene i proširena radna ograničenja.


Vrhunske radne značajke

Jedinica postiže izvanredne radne značajke pri primjenu na srednjim temperaturama zraka. Sa sezonskom učinkovitošću tijekom grijanja SCOP(W55) = 3,63 jedinica daleko premašuje minimalne zahtjeve Direktive o uspostavi okvira za utvrđivanje zahtjeva za ekološki dizajn proizvoda koji koriste energiju (tzv. Direktive o ekodizajnu ili ErP direktive).


Svestrana primjena

 

Thunder jamči grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode do temperature 75 °C i radni raspon tijekom grijanja pri temperaturi okolnog zraka od -20 do +42 °C.

Thunder je savršen i za ispunjavanje minimalnih zahtjeva za nove zgrade i za primjenu u projektima renoviranja zbog sposobnosti pripreme PTV-a na visokim temperaturama,što ga čini prikladnom alternativom i zamjenom za bojlere u kombinaciji s klasičnim sustavima radijatorskog grijanja.

Zahvaljujući pažljivo odabranom dizajnu, jedinica omogućava toplinski učin vrlo blizak nazivnim vrijednostima, čak i pri vrlo niskim vanjskim temperaturama zraka.


Maksimalno tih rad

Thunder nudi tri razine emisije buke,bez promjene veličine jedinice:
• konfiguracija sa zvučnom izolacijom kompresora (SC): osnovna izvedba
• tiha konfiguracija (LN): buka je za 2 - 4 dB (A) manja u usporedbi s izvedbom SC
• ultratiha konfiguracija (EN): buka je za 6 - 10 dB (A) manja u usporedbi s izvedbom SC.


Sigurnost

 

Thunder je u potpunosti razrađen u skladu s europskim sigurnosnim standardima, a standardno su ugrađene dodatne sigurnosne mjere poput detektora propuštanja plina (ATEX) i ventilatora za uklanjanje dima. Sve komponente su prikladne za upotrebu radne tvari R 290.


Modularnost

Thunder je predviđen za modularnost, dok namjenski hidraulički priključci pojednostavljuju i ubrzavaju instalaciju. Najviše šest jedinica može se hidraulički paralelno povezati, a sustavom od najviše 16 jedinica može se upravljati kaskadno, pomoću ‘master’ upravljača. Thunder ima najveći omjer instaliranog učina i potrebne površine za ugradnju na tržištu za tu vrstu proizvoda, zahvaljujući mogućnosti kompaktne ugradnje nekoliko modula.

Kombinacije su također moguće između jedinica različitih učina, pri čemu sustav dobiven kombinacijom više modula zadržava učine pojedinačnih modula, ali višestruko povećava njihove prednosti kao što su veća pouzdanost, pojednostavljeno rukovanje i instalacija, brzo i jednostavno održavanje, skalabilnost i redundantni rad.


Optimalno rješenje

Thunder je optimalno rješenje za postizanje europskih ciljeva dekarbonizacije u narednim godinama. Zahvaljujući upotrebi radne tvari s ultramalim GWP-om kao što je propan i vrlo visokim razinama učinkovitosti dobivenim primjenom potpuno inverterske tehnike, jedinica pridonosi smanjenju izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova, osiguravajući maksimalnu udobnost i fleksibilnost primjene.

TAGOVI