Mogu li dizalice topline biti jedini izvor grijanja?

Autor: B.L. Objavljeno: 14.06.2023. 🕜 09:43 Lokacija: Zagreb
  • Dizalica topline Clivet Large Evo (izvornik: Clivet, 2023.)

• dizalice topline, Clivet
    Izvor: Clivet
  • Dizalica topline Sheen Evo (izvornik: Clivet, 2023.)

• dizalice topline, Clivet
    Izvor: Clivet
  • Clivetov logo (izvornik: Clivet, 2022.)

• Clivet, logo
    Izvor: Clivet

Odgovor je - da. Naime, poznati talijanski proizvođač klimatizacijske i rashladne opreme Clivet predstavlja dvije nove reverzibilne dizalice topline velike učinkovitosti i kompaktnih dimenzija: Sheen EVO 2.0 (WiSAN-YSE1) i Large EVO (WiSAN-YEE1). Riječ je o zrakom hlađenim dizalicama topline za vanjsku ugradnju koje kao radnu tvar koriste R 32.

Clivet je novom linijom dizalica topline pokazao da u potpunosti prati tržište kontinentalne Europe jer je linija EVO razvijena i namijenjena hladnijim klimatskim područjima, budući da je područje rada jedinica do vanjske temperature zraka -20 °C.
Pri tome je Clivet jedan od rijetkih proizvođača koji u rasponu učina uređaja do 240 kW može u potpunosti ponuditi uređaje koji rade s inverterskim kompresorima (‘scroll’ i rotacijskim). Zahvaljujući prelasku na radnu tvar R 32, ti su uređaji u mogućnosti pripremati ogrjevni medij (toplu vodu) do maksimalne temperature 60 °C.

Ovisno o učinu, razlikuju se izvedbe same dizalice topline.
U rasponu učina 5 - 30 kW radi se o monoblok-izvedbi jedinice Edge EVO s horizontalnim ispuhom. Temperaturni raspon rada te jedinice u grijanju je do vanjske temperature zraka -25 °C i temperature polaznog voda su do maksimalno 65 °C.
Za raspon učina 25 - 94 kW razvijena je i predstavljena dizalica topline pod nazivom Sheen EVO. To je uređaj s vertikalnim ispuhom, jednim krugom radne tvari i različitim dodatnim mogućnostima koje su na raspolaganju kod projektiranja i ugradnje.

Dizalice topline Sheen EVO dostupne su u dvije različite energetske izvedbe:
• izvedba EXCELLENCE pruža izvanredne razine učinkovitosti pri hlađenju i grijanju (SCOP do 4,54 i SEER do 4,81) i osigurava visoku temperaturu polaznog voda, što je čini pogodnom za hladniju klimu, zahvaljujući širokom radnom rasponu, uz zadržavanje tihog rada
• izvedba PREMIUM predstavlja najučinkovitije i najisplativije rješenje u smislu kapitalnih ulaganja i pogonskih troškova zahvaljujući konkurentnoj učinkovitosti (SCOP do 4,29 i SEER do 4,50) i poboljšanom isporučenom učinu za svaku veličinu u usporedbi s prethodnom serijom Sheen EVO.

Dizalice topline iz serije Large EVO (WiSAN-YEE1) s rasponom učina od 100 do 240 kW također su reverzibilne i visokoučinkovite, zrakom hlađene, namijenjene za vanjsku ugradnju, koriste R 32 i invertersku tehniku na kompresorima i ventilatorima, imaju širok radni opseg i prikladne su za mnoge primjene. U načinu rada za hlađenje i grijanje imaju veliku sezonsku učinkovitost, SEER do 4,51 i SCOP do 4,22.
Raspon učina mijenja se ovisno o tri akustične razine koje se mogu odabrati:
• akustična konfiguracija sa zvučnom izolacijom kompresora (SC) - osnovna izvedba: 115 - 233 kW
• prigušena akustična konfiguracija (LN) - s razinom buke nižom za 4 dB (A) u usporedbi s izvedbom SC: 110 - 224 kW
• supertiha akustična konfiguracija (EN) s razinom buke nižom za 8 dB (A) u usporedbi s izvedbom SC: 103 - 208 kW.
Zahvaljujući modulaciji učina u rasponu od 20 do 100% i dvostrukom krugu radne tvari, proširena radna ograničenja mogu zadovoljiti zahtjeve za više radnih uvjeta.

Svi uređaji serije EVO su modularni. Zbog maksimalne udobnosti koju pružaju krajnjem korisniku, jednostavnijeg održavanja, mogućnosti nadogradnje sustava i pametnog odleđivanja (‘defrosta’) zasigurno će biti uređaji budućnosti.

Dodatna mogućnost modularnog (kaskadnog) rada više dizalica topline uključena je u standardnu isporuku jedinica. Sadržana je u logici rada kontrolera i namješta se kod puštanja u rad pa nije predviđen nikakav dodatni trošak za investitora.

TAGOVI