Clivet predstavlja integrirani sustav upravljanja udobnošću i energijom

Autor: B.L. Objavljeno: 11.10.2023. 🕜 10:46 Lokacija: Feltre (Italija)
  • Vizualizacija primjene rješenja pametne kuće Clivet Smart Living na obiteljskoj kući (izvornik: Clivet, 2023.)

• Clivet, pametne kuće, pametni domovi
    Izvor: Clivet
  • Clivetov logo (izvornik: Clivet, 2022.)

• Clivet, logo
    Izvor: Clivet

Inovacija i digitalizacija elementi su u koje je Clivet oduvijek ulagao kako bi svoja rješenja učinio još učinkovitijima, povezanijima i lakšima za praćenje

Digitalna poslovna jedinica tvrtke Clivet razvila je niz digitalnih rješenja za optimiranje udobnosti i potrošnje u vezi s klimatizacijom u različitim područjima, od stambenih zgrada do tercijarnog sektora i industrije. Rješenje koje je Clivet razvio za stambene objekte je integrirani sustav upravljanja udobnošću i energijom s ciljem postizanja energetske samodostatnosti: Clivet Smart Living. Čine ga sljedeći elementi.

Dizalica topline Sphera EVO 2.0

•  Dizalica topline s ekološkom radnom tvari R 32 služi za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode. Pri tome je na raspolaganju širok raspon dizalica topline: od hibridnih kao što je Sphera EVO 2.0 EASYHybrid koja je dobila nagradu Klimahouse za 2022. godinu u kategoriji tržišnih značajki, do potpuno električnih koje su prepoznate kao kvalitetni KlimaHaus proizvodi (eng. KlimaHaus Quality Products) i koje su dostupne u izvedbama s kućištem i bez kućišta te u split i monoblok izvedbama kako bi se prilagodile različitim vrstama domova, od novogradnje do starih objekata, gdje nisu moguće intervencije na ovojnici zgrade.

•  ELFOFresh EVO je sustav za obnovu i pročišćavanje zraka s aktivnim termodinamičkim povratom topline i elektroničkom filtracijom koji je nagrađen kao proizvod za ventilaciju stambenih prostora za 2022. godinu na dodjeli nagrada Energy Saving Awards u Ujedinjenom Kraljevstvu.

•  Energetski učinkovite, tihe i kompaktne sobne jedinice elegantnog dizajna ELFORoom2 i MOOD imaju certifikat EUROVENT-a.

Jedinica za pohranu energije Clivet Sinergy

• Clivet Sinergy je jedinica za pohranu električne energije tvrtke Clivet, koja se može spojiti na fotonaponske module (sunčanu elektranu) za napajanje sustava namijenjenog udobnosti i opskrbi svih korisnika u kućanstvu energijom - ne samo tijekom sunčanih sati i ljeta, već i navečer i po noći i za najhladnijih dana. Fotonaponski sustav sastoji se od modula koji proizvode električnu energiju i izmjenjivača (invertera) koji proizvedenu istosmjernu struju pretvara u izmjeničnu, omogućujući njezino korištenje u isto vrijeme kada je proizvedena (izravna samopotrošnja). Energija koja je proizvedena, ali nije iskorištena dovodi se pak u javnu elektroenergetsku mrežu. S druge strane, sustav za pohranu omogućuje odgodu samopotrošnje, izbjegavajući rasipanje proizvedene energije.

• Pametni termostati opremljeni su senzorima temperature i relativne vlažnosti zraka i postavljeni su u svakoj zoni, odnosno prostoriji. U kombinaciji sa sustavom Control4 NRG, omogućuju istom uređaju prikupljanje različitih vrsta informacija od svih elemenata pametne kuće kao što su temperatura i vlažnost zraka, potrošnja električne energije u kući, proizvodnja električne energije u FN sustavu i razina napunjenosti sustava za pohranu električne energije Clivet Sinergy.

• Senzori kvalitete zraka registriraju temperaturu i relativnu vlažnost zraka, buku iz okolice, hlapljive organske spojeve, ugljikov monoksid i dioksid i vrijednosti metana. Time osiguravaju indeks kvalitete zraka za svaku nadziranu zonu, s ciljem osiguravanja savršene udobnosti.

Ekran centralnog sustava upravljanja i kontrole Control4 NRG

• Centralni sustav upravljanja i kontrole Control4 NRG ujedno je i jezgra sustava. Omogućuje maksimiranje potrošnje energije kako bi dom postigao energetsku neovisnost, iskorištavajući dva oblika akumulacije kojima se dom može opremiti: električne energije koja je dostupna sa sustavom Clivet Sinergy i toplinske energije, koristeći dizalicu topline na inteligentan način tijekom sati Sunčevog zračenja. Sustav Control4 NRG omogućuje praćenje zahtjeva doma u pogledu udobnosti na temelju raspoloživosti električne energije proizvedene u FN sustavu (sunčanoj elektrani), bez utjecaja na punjenje baterija sustava Sinergy. Stoga se u životnom prostoru unaprijed ostvaruju parametri udobnosti u skladu s dostupnošću električne energije proizvedene u FN sustavu kako bi se spriječila pojava najveće apsorpcije električne energije pohranjene u električnu mrežu zbog dizalice topline, koja se uobičajeno uključuje u večernjim satima, čime se omogućuje iskorištavanje sustava za pohranu električne energije Sinergy za napajanje kućanstva. Ispravno dimenzioniranje sustava u kombinaciji s povoljnim klimatskim uvjetima omogućuje sustavu Control4 NRG potpuno besplatno upravljanje udobnošću doma i pripremom PTV-a, čime se postiže željena energetska neovisnost doma.

•  Aplikacija Clivet Eye u jednom rješenju objedinjuje upravljanje svim elementima koji čine Clivet Smart Living i energijom koja je proizvedena i apsorbirana u kući, omogućujući udobno upravljanje cijelim sustavom s udaljene lokacije pomoću pametnog telefona, pazeći na energiju proizvedenu u FN sustavu, energiju koju apsorbira sustav klimatizacije, energiju koju apsorbira kućanstvo, razinu samopotrošnje i razine punjenja i pražnjenja sustava za pohranu električne energije.

Ukratko, Clivet Smart Living predstavlja integrirani sustav upravljanja udobnošću i energijom za primjenu u stambenim objektima koji uključuje: dizalice topline za grijanje, hlađenje i pripremu PTV-a, sustav za obnovu i pročišćavanje zraka, sustav za pohranu električne energije, pametne i kontrolne termostate, sobne jedinice, centralni sustav upravljanja i kontrole i aplikaciju Clivet Eye za daljinsko upravljanje pomoću pametnog telefona.

TAGOVI