Razmišljate li o povećanju energetske učinkovitosti zgrade?

Autor: B.L. Objavljeno: 16.07.2023. 🕜 20:25 Lokacija: Bjerringbro (Danska)
  • Vizualizacija primjene Grundfosovog rješenja MIXIT (izvornik: Grundfos, 2023.)

• Grundfos, crpke, projektiranje, hidrauličko uravnotežavanje
    Izvor: Grundfos
  • Vizualizacija primjene Grundfosovog rješenja MIXIT (izvornik: Grundfos, 2023.)

• Grundfos, crpke, cjevovodi
    Izvor: Grundfos

Kako na najjednostavniji način povećati energetsku učinkovitost zgrade? Odgovor je: MIXIT - inovativno Grundfosovo rješenje koje redefinira izvedbu sustava hidrauličkih petlji za miješanje.

Tek je rijetkima poznat podatak da do čak 25% gubitaka energije može doći zbog pogrešnog puštanja u rad sustava grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije (HVAC) u zgradi. To znači da pravilno puštanje u rad i uravnotežavanje tog sustava može biti najisplativija strategija za smanjenje potrošnje energije.
 
Glavni izazov pri tome je u tome što sve komponente tradicionalne hidrauličke petlje za miješanje trebaju besprijekorno raditi zajedno, a to može učiniti puštanje u rad i uravnotežavanje termotehničkih sustava složenim i dugotrajnim. Uz to, ako je samo jedna od komponenti sustava pogrešno puštena u rad, to utječe na radne značajke cijelog sustava, a ujedno i na uštede. To ujedno znači da zbog činjenice da je 33% svih zgrada pogrešno pušteno u rad, postoji značajan potencijal za buduće uštede.
 
Grundfos MIXIT je inovativno rješenje za hidrauličke petlje za miješanje koje pojednostavljuje puštanje u rad i uravnotežavanje termotehničkih sustava i čini ih bržima, lakšima i učinkovitijima. Sve komponente se automatski prilagođavaju i uravnotežavaju prema zahtjevima sustava, što omogućava uštede na energiji na razini i do 25%.  Zahvaljujući činjenici što je tradicionalnih 8 - 12 komponenti kombinirano u jedno, sveobuhvatno rješenje, MIXIT ne samo što čini mehaničko, električno i hidrauličko projektiranje mnogo lakšim, već i značajno skraćuje vrijeme ugradnje i puštanja u rad, i za 50%.

Zahvaljujući rješenju Grundfos MIXIT i povezivanju na Grundfos BuildingConnect ili BMS dobiva se potpuna kontrola rada sustava sa sveobuhvatnom analizom potrošnje toplinske energije i detaljnim praćenjem rada sustava grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije u realnom vremenu. Istodobno, smanjen broj komponenti na petlji za miješanje ne samo što omogućava bržu montažu, povezivanje i puštanje u rad, već pruža i jednostavnost koja dovodi do optimiranja sustava. Svim podacima o potrošnji energije može se pristupiti pomoću aplikacije Grundfos GO remote.
 
Više o Grundfos MIXIT-u i o tome kako optimirati energetsku učinkovitost zgrade može se doznati na Grundfos.hr.

 

 

 

TAGOVI