Eko Zadar Dva gradi vjetroelektranu u Bukovici

Autor: N.D. Objavljeno: 16.04.2013. 🕜 09:58 Lokacija: Zadar

Vladimir Matjačić računa na povrat uloženoga za 10 godina

Uz cestu Benkovac-Karin Donji, na sjeverno-istočnoj strani u kršu Bukovice, u tijeku je prva faza izgradnje vjetroelektrane radnog naziva ZD4 u vlasništvu privatne tvrtke Eko Zadar Dva d.o.o. Benkovac. Za mjesec-dva započet će s komercijalnim radom prve četiri vjetroturbine snage 9,2 MW, a na jesen i još šest vjetroturbina snage 18 MW, piše Zadarski list. Ulaganje je vrijedno 360 milijuna kuna, za prvu fazu 120, a za drugu 240 milijuna kuna. Od toga su 30% vlastita sredstva, a 70% krediti Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) te Zagrebačke banke, kazao je Vladimir Matjačić, direktor Eko Zadar Dva d.o.o., predsjednik Nadzornog odbora i suvlasnik Heplasta iz Preloga u Međimurju, tvrtke koja proizvodi polietilenske i polipropilenske cijevi. Ukupna snaga tih vjetroelektrana iznosi 27,2 MW, a proizvodnja će biti oko 90 milijuna kWh, što je dovoljno za opskrbu preko 20 tisuća domaćinstava. 
"Prihod od prve četiri vjetroturbine je oko 2,5 milijuna eura godišnje. Kada se cjelokupnoj investiciji dodaju troškovi rada, održavanja, administracije, osiguranja te ostali čimbenici potrebni za rad vjetroelektrane, realan povrat uloženog novca je oko 10 godina, tvrdi Matjačić dodajući kako su još prije četiri godine ovdje podigli 80-metarski meteorološki stup za kontrolu vjetra. Divovska konstrukcija vjetroturbine je teška preko 130 t. Rotor ima masu 62 t, a gondola oko 80 t. Promjer rotora agregata iznosi 108 metara, a na visinu od 90 m podiže ga 500-tonska dizalica Zagrebtransa.
Stupove i vjetroagregate isporučio je i montira ih Siemens Hrvatska. Od ukupne investicije od 360.000 milijuna kuna u Hrvatskoj ostaje preko 50%, prvenstveno u kupnji potrebitog materijala, gradnje komunalne infrastrukture te troškove izvođača radova i ishođenja potrebne dokumentacije, uvjerava Matjačić. Iskorištavanje energije vjetra najbrže je rastući segment proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Koncesija je 20 godina dok će shodno ugovoru proizvedenu električnu energiju po definiranoj cijeni Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) otkupljivati 12 godina.

TAGOVI