Fotonaponski sustavi na splitskim gradskim objektima do konca rujna

Autor: B. O. Objavljeno: 01.09.2023. 🕜 13:27 Lokacija: Split
  • Zvonik katedrale sv. Duje u Splitu (foto: BL, kolovoz 2021.)

• Split, crkve, Dalmacija, Splitsko-dalmatinska županija
    Izvor: B.L.

U tijeku je montaža modula koji se postavljaju ponajprije na kosim, a potom na ravnim krovovima, javlja Grad Split

Radovi na svim objektima u sklopu projekta 'SuSTainable - Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije na javnim objektima u vlasništvu Grada Splita', što je ranije najavio splitski dogradonačelnik Antonio Kuzmanić, odvijaju u skladu s planiranom dinamikom.

Već početkom ljeta postavljene su trase i kabeli, potom montirane potkonstrukcije za fotonaponske sustave i u tijeku je montaža modula koji se postavljaju ponajprije na kosim, a potom na ravnim krovovima, javlja Grad Split.

Izgledno je da će radovi na svih 14 objekta u gradskom vlasništvu - vrtića, škola i sportskoj dvorani na Gripama biti gotovi do kraja rujna. Prema trenutačnoj dinamici provedbe radova postavljanja solarnih modula, tijekom listopada provodit će se testiranje i postepeno puštanje elektrana u rad.

 

Rekonstrukcija GRO-a

"Tijekom provedbe projekta je provjerena energetska infrastruktura objekata te su uočeni nedostaci i od izvođača radova je naručena izrada shema za glavne razvodne ormare (GRO) koji su bili u jako lošem stanju. Naime, zbog dotrajalosti glavnih razvodnih ormara oni su zamijenjeni kako ne bi doveli do problema u radu sunčanih elektrana koje se na školama i vrtićima instaliraju u sklopu projekta SuSTainable. Tim zahvatom su obuhvaćeni objekti osnovnih škola Visoka, Ravne njive, Lokve Gripe, Mejaši, Žrnovnica, Brda te dječji vrtići More i Mala sirena", objavljeno je na stranicama Grada Splita.

Izvor: Shutterstock

Nakon završetku radova, tvrtka Espera će dostaviti sve nacrte i projekte s izvedenim stanjem za sve objekte na kojima će se izvesti rekonstrukcija GRO-a (u ovom trenutku takva dokumentacija, tj. dokumentacija postojećeg stanja ne postoji). 

Dosad su fotonaponski sustavi postavljene na sedam od ukupno 14 objekata uključenih u projekt. Riječ je o objektima dječjih vrtića Mala sirena, More i Ružmarin te osnovnih škola Lokve Gripe, Mejaši, Brda i Žrnovnica.

 

Energija i klimatske promjene

Inače, projekt 'SuSTainable' prijavile su gradske službe u suradnji s gradskom razvojnom agencijom RaST, a financiraju ga Island, Kneževina Lihtenštajn i Kraljevina Norveška iz financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. u okviru Programa 'Energija i klimatske promjene'. Ukupna vrijednost projekta je 650.152,44 eura, a postotak sufinanciranja je 85 posto.

Objekti na kojima se postavljanju sunčane elektrane su osnovne škole Brda, Lokve - Gripe, Kamen - Šine, Mejaši, Pujanke, Ravne njive - Neslanovac, Stobreč, Visoka, Žnjan - Pazdigrad i Žrnovnica, zatim dječji vrtići Mala sirena, More i Ružmarin te dvorana Košarkaškog kluba Split na Gripama.

TAGOVI