Potpora ulaganjima u željeznički promet i obnovljive izvore

Autor: B. O. Objavljeno: 14.12.2023. 🕜 09:35 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Željeznica (izvornik: Thanos Pal from Stock, 2023.)

• željeznice, vlakovi
    Izvor: Thanos Pal from Stock

Dodatni paket ulaganja za Zapadni Balkan u vrijednosti od 680 milijuna eura

Europska komisija ovaj tjedan je najavila novi paket ulaganja u vrijednosti od 680 milijuna eura za potporu vodećim ulaganjima u željeznički promet i obnovljive izvore na Zapadnom Balkanu. Riječ je o šestom financijskom paketu u okviru Gospodarskog i investicijskog plana EU-a za Zapadni Balkan, kojim bi trebalo mobilizirati 16,6 milijardi eura ulaganja. Projekti su pripremljeni u bliskoj suradnji s partnerima sa Zapadnog Balkana i međunarodnim financijskim institucijama, izvijestila je Europska komisija.

"U svijetu koji postaje sve razjedinjeniji potrebna nam je još snažnija i složnija zajednica vrijednosti. Proširenje je ključno kako bi se to postiglo. Iako nastavljamo surađivati na pristupanju, moramo poduzeti odlučne mjere kako bismo Zapadni Balkan približili našem gospodarstvu. Uz netom odobrene projekte vrijedne 680 milijuna eura unapređenjem prometnih veza i iskorištavanjem energije iz obnovljivih izvora ubrzavamo zajednički put prema zelenoj i bolje povezanoj budućnosti. Zajedno postavljamo temelje održivog rasta i veće integracije, pokazujući još jednom našu veliku predanost blagostanju regije i njezinu putu prema članstvu u EU-u", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Operativni odbor Okvira za ulaganja na Zapadnom Balkanu (WBIF) 8. prosinca je potvrdio paket ulaganja vrijedan 680 milijuna eura, koji uključuje 253,2 milijuna eura bespovratnih sredstava EU-a iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III), povoljne zajmove međunarodnih financijskih institucija i doprinose sa Zapadnog Balkana.

 

Vjetroelektrana i fotonaponska elektrana

Pet novih odobrenih projekata obuhvaćaju dva ključna sektora – održivi promet i čistu energiju

Izvor: Tajana Labudović

Odobreni projekti održivog prometa obuhvaćaju obnovu željezničke pruge koridora VIII u Albaniji i obnovu željezničke pruge Bar – Vrbnica u Crnoj Gori. Tim će se projektima pridonijeti unaprjeđenju željezničkog prometa na Zapadnom Balkanu u skladu sa standardima TEN-T-a i osigurati integracija sa željezničkom mrežom EU-a, javlja EK.

Odobreni projekti čiste energije obuhvaćaju gradnja dviju vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini i uvođenje fotonaponske elektrane u Albaniji. Tim se projektima pak podupire prijelaz na niskougljično gospodarstvo i potiče održivi razvoj u okruženju.

"Europska unija je najvažniji donator i ulagač na Zapadnom Balkanu, a današnji financijski paket u iznosu od 680 milijuna eura još je jedan poštovanja vrijedan primjer. S ovih pet investicijskih projekata približili smo se potpunom povezivanju i integraciji Zapadnog Balkana u naše prometne i energetske mreže. Osim toga, ulaganjima u okviru tih razvojnih projekata želimo regiji pružiti inovativnija, čišća i sigurnija gospodarska rješenja u korist građana i tvrtki", istaknuo je Olivér Várhelyi, povjerenik za susjedstvo i proširenje. 

TAGOVI