Potrošnja plina ove godine opet u padu

Autor: N.D. Objavljeno: 16.10.2018. 🕜 14:56 Lokacija: Zagreb

Sve je spremno za ogrjevnu sezonu no vrlo je nepovoljno što je zemlja sve ovisnija o uvozu

HEP, Podzemno skladište plina i Plinacro spremno dočekuju novu plinsku godinu sa solidno zapunjenim plinskim skladištem i dostatnim transportnim kapacitetima za opskrbu odnosno uvoz plina, istaknuto je na 16. Danu plina Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP). Iako se zamjećuje veća potrošnja plina u industriji, u ovoj kalendarskoj godini potrošnja plina do početka listopada ukupno je pala za čak 11,4%, a omjer domaćeg i stranog plina sve je nepovoljniji i iznosi 60:40 u korist uvoza. "U odnosu na 2016. uvoz plina rastao je za čak 40%, a tome je lani pridonijela i veća potrošnja plina za energetske transformacije, radi povoljnih cjenovnih okolnosti što ove godine neće biti slučaj", konstatirao je direktor HEP Opskrbe plinom Marko Blažević. On je upozorio na problematičnu činjenicu da ove godine nije sklopljen ugovor s pružateljem usluge uravnoteženja plinskog sustava, što je u prošloj skladišnoj godini radio HEP. Naime, regulativa ne predviđa fiksnu godišnju naknadu za spremnost pa pružatelj te usluge u slučaju neaktivacije energije uravnoteženja gubi velik novac na vrlo skupe rezervacije kapaciteta. Antonija Glavaš iz PPD-a, koji ima sklopljen dugoročni ugovor s Gazpromom, navela je da su europska plinska skladišta popunjena od 70 do 90%, što je optimistično. Cijene plina na europskom tržištu znatno su porasle u odnosu na očekivanja iz prošle godine, a tome su pridonijele cijene nafte, emisijskih jedinica te stanje zapunjenosti skladišta plina. Glavaš se zapitala što će se dogoditi nakon 1. travnja 2019. s premijom opskrbljivača na veleprodajnom tržištu te konstatirala da je hrvatska cijena plina za kućanstva među najnižima u EU. 
Za deregulaciju cijene zauzeo se i Damir Škugor iz INA-e koja pokriva cca 40% potreba tržišta. Škugor je naveo da zbog visoke cijene plina na tržištu stradava poslovanje HEP-a koji je dužan prodavati plin po cijenama ispod tržišnih. On je istaknuo da je INA (koja prodaje plin HEP-u za potrebe kućanstava) sada "sretna što svoj plin prodaje po tržišnoj cijeni" i da "ono što nije bilo dobro za INA-u sada nije dobro za HEP". Naftna kompanija ima strateški cilj usporiti prirodni pad proizvodnje na svojim plinskim poljima te trenutno testira dvije istražne bušotine na polju Drava 2, a indicije kažu da je riječ o rezervama plina. 
Govoreći o trendovima i politikama koje oblikuju regulatorni okvir član Upravnog vijeća HERA-e Nikola Vištica kao najizgledniji scenarij buduće EU strategije za smanjenje emisije stakleničkih plinova naveo je upotrebu mjera u elektroenergetskom sektoru u kombinaciji s 'power-to-gas' tehnologijom, tako da plin ima svijetlu budućnost u tranziciji prema niskougljičnom društvu. HSUP je nagradom za poseban doprinos razvoju plinskog gospodarstva nagradio renomiranog energetskog stručnjaka Igora Dekanića, nagradu za menadžera godine dobio je Igor Pirija, direktor GPZ Opskrbe, dok je nagradu za medijsku obradu tema iz plina i energetike dobio izvršni urednik Jutarnjeg lista Marko Biočina.   

TAGOVI