Austrija čvrsto stoji iza Sjevernog toka 2

Autor: B.L. Objavljeno: 04.10.2018. 🕜 09:22 Lokacija: Moskva (Rusija)

Istodobno, ruske isporuke plina za Europu dosegnut će 200 mlrd. m3

Europski partneri u projektu plinovoda Sjeverni tok 2 podržavaju njegovo ostvarivanje jer Europa pokazuje posebno zanimanje za jeftinu i stabilnu opskrbu plinom, istaknuo je to austrijski savezni kancelar Sebastian Kurz nakon razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u St. Peterburgu. Pri tome je također napomenuo da, u skladu s time, Austrija podržava taj projekt jer je za ostvarivanje sigurnosti opskrbe energijom potrebno imati više izvora energije i odrediti različite pravce opskrbe.
Istodobno, ruski predsjednik je procijenio da će isporuke ruskog prirodnog plina u europske zemlje do kraja 2018. godine dosegnuti 200 mlrd. m3, zbog čega je projekt Sjeverni tok u interesu i Europe i Rusije. Pri tome je izrazio sumnju da će europskim zemljama biti isplativu kupovati plin iz nekih drugih zemalja, kao što je SAD, koji je i za 30% skuplji, jer bi to moglo smanjiti njihovu konkurentnost u svijetu. Uz to, predsjednik Putin je napomenuo kako je Sjeverni tok 2 također u interesu globalnog gospodarstva i pozdravio austrijsku predanost ostvarivanju projekta, a kao nelogičnost politike izdvojio je primjer Bugarske koja je, očito pod vanjskim pritiscima, odustala od sudjelovanja u također ruskom plinovodnom projektu Južni tok, no sada bi htjela kupovati ruski plin preko novog plinovoda Turski tok.
Očekuje se da bi Sjeverni tok 2 u pogon mogao biti pušten do kraja 2019. godine, objavila je ruska novinska agencija TASS

TAGOVI