Dizalica topline aroTHERM plus: ekološki prihvatljiva i vrlo učinkovita

Autor: B.L. Objavljeno: 05.05.2021. 🕜 15:10 Lokacija:

Vaillant aroTHERM plus prva je dizalica topline koja koristi prirodnu radnu tvar R 290. Idealna je za modernizaciju i novogradnju, iznimno tiha u radu i može se instalirati u jednom danu.

Za početak, sve o novoj Vaillantovoj dizalici topline aroTHERMplus može se pogledati u kraćem videu

Zahvaljujući svojoj prirodnoj i iznimno ekološkoj radnoj tvari R 290 ta dizalica topline postiže temperature polaznog voda do 75 °C samo radom kompresora bez pomoćnog grijača, što je čini idealnom za novogradnje, ali i za modernizaciju domova. Do sada je upotreba dizalica topline uglavnom bila usmjerena na novogradnje. Kada se govori o radnoj tvari R 290, govori se o posve ekološkom plinu čiji je potencijal globalnog zagrijavanja (GWP) mnogo manji nego kod standardnih radnih tvari koje se nalaze u dizalicama topline i rashladnim sustavima (npr. R 410A, R 32). Kod R 290 GWP iznosi 3, dok kod R 410A iznosi 2088, a kod R 32 je 675.

Sa samo 28 dB (A) - izmjerenom na udaljenosti od 3 m u noćnom načinu rada – nova dizalica topline aroTHERM plus je također iznimno tiha, što se može poslušati! Stoga se može koristiti i u gusto naseljenim područjima kao što su npr. kuće u nizu bez ometajućih emisija buke. 

S vrijednošću toplinskog množitelja, COP do 5,4 (na temelju temperature okolnog zraka od 7 °C i temperature polaznog voda grijanja od 35 °C), aroTHERM plus štedi na energiji i vrlo je učinkovita. Sustav dizalice topline se sastoji od vanjske jedinice i kompaktne unutarnje jedinice koja sadrži svu hidrauliku, spremnik tople vode od 190 l i regulator sustava sensoCOMFORT. Za instalacije koje imaju veliku potrebu za toplom vodom, Vaillant nudi hidrauličku stanicu MEH 97 s odvojenim spremnikom tople vode. Sustav dizalice topline još je 'zeleniji' u kombinaciji s fotonaponskim modulima jer se električna energija generirana Sunčevom energijom može koristiti za upravljanje dizalicom topline. Dizalica topline koristi prirodnu radnu tvar R 290 koje ne samo što omogućuje visoke temperature polaznog voda, već se ističe i vrlo malim GWP-om, što iznimno povoljno utječe na okoliš.

Dizalica topline aroTHERM plus već je osvojila nagradu za inovaciju na francuskom industrijskom sajmu Interclima zahvaljujući uporabi R 290 i raznolikog spektra aplikacija. 

Vaillant svojim korisnicima nudi ekološki prihvatljive sustave grijanja i ventilacije koji štede na energiji i koriste obnovljive izvore. Dizalica topline se zahvaljujući fleksibilnosti aplikacije može kombinirati sa solarnim toplinskim i fotonaponskim sustavom, ventilacijom i različitim izvorima topline. Sve je to omogućeno i usklađeno pomoću samo jedne regulacije pod nazivom sensoCOMFORT

Vaillantov proizvodni program obuhvaća solarne toplinske i fotonaponske sustave, dizalice topline, ventilacijske sustave za niskoenergetske zgrade, podijeljene klima-uređaje, visokoučinkovite sustave grijanja na fosilna goriva i inteligentne regulacije.

TAGOVI