Grad Zagreb spreman je za veliki i nužno potreban projekt obnove vodoopskrbne mreže

Autor: N. D. Objavljeno: 02.04.2024. 🕜 14:00 Lokacija: Zagreb
  • Starinska vanjska slavina za vodu (izvornik: HappiSnappa / Shutterstock, 2007.)

• voda, pitka voda, vodovodne instalacije, vodovodi, vodoopskrba
    Izvor: HappiSnappa / Shutterstock

Dokumentacija je predana MINGOR-u i iduće godine mogao bi krenuti najveći infrastrukturni projekt u Zagrebu

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević predstavio je danas Projekt Zagreb za unaprjeđenja mreže vodoopskrbe i odvodnje u Zagrebu. Očekuje se da će radovi na Projektu Zagreb započeti 2025. i trajati do 2029. godine, te imati dugoročno pozitivan utjecaj na kvalitetu života građana. Glavne koristi projekta su proširenje mreže vodoopskrbe i odvodnje, izgradnja III. stupnja pročistača otpadnih voda, te smanjenje gubitaka vode u sustavu i pucanja cijevi. Zagreb ima 3.500 km vodoopskrbne mreže i 2.200 km kanalizacije, a pucanja cijevi su već anegdotalna. Bivša Bandićeva vlast nije se uopće trudila početi rješavati taj ogroman komunalni problem. 

Radi se o najvećem gradskom projektu u povijesti Zagreba vrijednom 323 milijuna eura, a ujedno i najvećem gradskom EU projektu. Zagreb je skoro pa nacionalni rekorder po gubitku pitke vode iz vodoopskrbnog sustava, s cca 50% gubitaka iscrpljenje a ne isporučene vode, što je približno i očajan nacionalni prosjek. Uzgred, EU prihvatljivim drži gubitak pitke vode od 15 do 18%.

Gradsko poduzeće Vodoopskrba i odvodnja (ViO) je Projekt Zagreb 15. ožujka 2024. prijavilo na prioritizacijski poziv Ministarstva gospodarstva radi EU sufinanciranja. Gradonačelnik je istaknuo da je Grad Zagreb zahvaljujući odgovornom upravljanju gradskim financijama sposoban zadržati istu cijenu usluga vodoopskrbe i odvodnje, dok istovremeno ostvaruje rekordna ulaganja u infrastrukturu. 

Najstarije cijevi u mreži datiraju još iz 1878. godine što jasno ilustrira koliko je nužna modernizacija i obnova vodovodne infrastrukture. Stoga smo se odlučno suočili s ovim izazovom te pokrećemo Projekt Zagreb – najveću infrastrukturnu investiciju u vodoopskrbu i odvodnju u povijesti Zagreba. To je ujedno i najveći gradski projekt u vrijednosti od čak četiri sljemenske žičare“, najavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević. Objasnio je kako su

Zagreb sad ima jasno definirane komponente i ciljeve i prijavio je projekt prije nekoliko dana na prioritizacijski poziv Ministarstva gospodarstva uspjevši pritom pripremiti svu potrebnu dokumentaciju. “Ishođeno je 25 od 27 građevinskih dozvola te su na 99,82 % čestica riješeni imovinsko pravni odnosi, a uvjet je bilo 80% riješenosti.”, rekao je gradonačelnik. Tomašević kaže da taj projekt zadovoljava više od pola potreba investicija u vodoopskrbu i odvodnju te će biti i dodatnih barem 150 milijuna eura koje će financirati iz proračuna i prihoda Vodoopskrbe i odvodnje.

Gradonačelnik je podsjetio kako se desetljećima nije ulagalo dovoljno novca u vodovodnu mrežu Grada Zagreba, zbog čega je stanje postalo sve gore u smislu gubitaka vode i održivosti mreže. 2007. godine Zagrebački holding, u sklopu kojeg je i ViO, emitirao obveznice u iznosu od 300 milijuna eura za investicije u vodovodnu mrežu, međutim, samo nekoliko posto od tog iznosa je završilo u vodovodnoj mreži. Sve ostalo potrošeno je na druge projekte i na nekretninske spekulacije. 

 

 

 

 

 

 

TAGOVI