Gotovo 39 milijuna eura za pročišćavanje otpadnih voda u Velikoj Gorici

Autor: B. O. Objavljeno: 19.03.2024. 🕜 13:02 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Voda; pročišćavanje otpadnih voda; odvodnja (FOTO: Nathan Dumlao, 2023.)
    Izvor: Nathan Dumlao

Ulaganjem se staje na kraj opasnostima uzrokovanima nemogućnošću trenutačnog sustava da upravlja postojećim tokovima, što je dovodilo do ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda u obližnju rijeku

Europska komisija danas je odobrila gotovo 39 milijuna eura financijskih sredstava iz Kohezijskog fonda za poboljšanje sustava za prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda u Velikoj Gorici, od čega će koristi imati i lokalno stanovništvo i okoliš. 

Projektu će prije završetka predviđenog za proljeće 2027. biti dodijeljena dodatna sredstva iz Kohezijskog fonda u iznosu od 11,3 milijuna eura. 

"Projekt uključuje izgradnju 106 km gravitacijskog kanalizacijskog sustava, podzemnog kanalizacijskog sustava, 18 km tlačne kanalizacije i 39 crpnih stanica. Poboljšani sustav upotrebljavat će 76 tisuća kućanstava koja su već priključena na sustav ili su spremna za priključivanje", priopćeno je iz Predstavništva Europke komisije u Hrvatskoj.

 

Zaustavljanje prelijevanja

Tim će se ulaganjem stati na kraj opasnostima uzrokovanima nemogućnošću trenutačnog sustava da upravlja postojećim tokovima, što je dovodilo do ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda u obližnju rijeku.  

Projektom će se zaštititi okoliš zaustavljanjem prelijevanja kanalizacijskih i nepročišćenih otpadnih voda, ograničavanjem onečišćenja vode i negativnog utjecaja koji to može imati na zdravlje i okoliš.  

Novim kanalizacijskim sustavom osigurat će se i usklađenost otpadnih voda tog područja sa zakonodavstvom EU-a o kvaliteti i količini komunalnih otpadnih voda.

TAGOVI