Dizalice topline su prikladne i za postojeće, slabije izolirane zgrade

Autor: B.L. Objavljeno: 12.03.2024. 🕜 10:30 Lokacija: Karlsruhe (Njemačka)
  • Vanjske jedinice dizalica topline (izvornik: Shutterstock, 2015.)

• dizalice topline
    Izvor: Shutterstock

Nedavna studija njemačkog Saveznog ureda za okoliš pokazuje mnoge prednosti dizalica topline

Njemački Savezni ured za okoliš (UBA) nedavno je objavio studiju o mogućnostima primjene dizalica topline u postojećim zgradama. Pri tome se ističe kako se one učinkovito mogu raditi i u postojećim zgradama i obiteljskim kućama koje nemaju optimalnu toplinsku izolaciju. Stoga Studija pokazuje i koje su mjere za to potrebne, pri čemu je naglasak upravo na obiteljskim kućama.

Studija od 131 stranice opisuje tehničke i ekonomske prednosti i koristi, ali i ograničenja široke primjene dizalica topline s mikroekonomskog i energetskog gledišta. U tu svrhu podrobno je simuliran rad sustava s dizalicama topline u postojećim zgradama u duljem razdoblju. Simulacije su pokazale velike potencijale za primjenu dizalica topline i povećanje njihove učinkovitosti u prosječnoj obiteljskoj kući. Također je pokazano kako veliki radijatori povećavaju godišnji koeficijent učinkovitosti (JAZ) za 17% pa bi, u skladu s time, trebalo smanjiti potrošnju električne energije.

Kada se radi o vrijednosti JAZ-a, kao glavnom pokazatelju učinkovitosti rada dizalice topline na godišnjoj razini, ako se ugrade učinkovitiji uređaji, JAZ raste za još 10%, a ako se kao toplinski izvor umjesto okolnog zraka (tj. dizalica topline zrak - voda) koriste plitki ili duboki slojevi tla (tj. dizalice topline tlo - voda), JAZ se povećava za još 30%. Istodobno, postojeće recirkulacijske vodove u sustavu za pripremu potrošne tople vode trebalo bi zatvoriti jer se time učinkovitost dizalice topline smanjuje.

Studija se osvrnula i na okvirne uvjete za poticanje primjene dizalica topline u Njemačkoj, pri čemu je zaključeno da su nužna daljnja poboljšanja. Također se smatra kako bi propisi o eko-dizajnu opreme za grijanje i poboljšani uvjeti financiranja mogli dovesti do veće ponude učinkovitijih dizalica topline na tržištu. U tom se slučaju više pretežno ne bi ugrađivale pretežno dizalice topline zrak - voda, već bi bilo više onih koje kao toplinski izvor koriste tlo, podzemne ili površinske vode i sl.

U sklopu studije tijekom prošlog ljeta provedena je i (nereprezentativna) internetska anketa koja je obuhvatila 680 ispitanika. Pri tome je pokazano kako većina ljudi ima općenito pozitivne stavove o dizalicama topline, ali i kako smatra da su troškovi ugradnje i cijene električne energije trenutačno previsoki, zbog čega bi razni oblici potpora za njihovu primjenu i ugradnju bili korisni. Također bi korisne bile podrobnije informacije o tehničkoj prikladnosti zgrada za ugradnju i primjenu dizalica topline i o tome kako izvesti građevinske i druge mjere na zgradi, kako bi bile prikladnije za njihovu primjenu, izvijestio je njemački stručni portal 'CCI.Dialog'.

TAGOVI