Više od pet milijuna eura za toplinarstvo u Tuzli

Autor: B. O. Objavljeno: 18.03.2024. 🕜 11:01 Lokacija: Sarajevo (BiH)
  • Panorama Tuzle (izvornik: Adis Alić / Shutterstock, 2022.)

• Tuzla, Tuzlanski kanton, Bosna i Hercegovina
    Izvor: Adis Alić / Shutterstock

Rekonstrukcijom magistralnog vrelovoda do manje potrošnje električne energije, smanjenja onečišćenja i, među ostalim, novih korisnika

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije (FMERI) donijela Odluku kojom se usvaja Program utroška sredstava utvrđenih proračunom FBiH za 2024. tom ministarstvu u okviru Kapitalnih transfera javnim tvrtkama za ostvarenje 'Projekta rekonstrukcije magistralnog vrelovoda - grad Tuzla' u iznosu od 5,1 milijun eura (10 milijuna KM).

Cilj programa je da tvrtka Centralno grijanje iz Tuzle s tom financijskom pomoći ostvari projekt rekonstrukcije prve faze magistralnog vrelovoda koja obuhvaća dionicu između ograde Termoelektrane (TE) Tuzla i komore Siporeks. 

"Izgradnjom i rekonstrukcijom magistralnog vrelovoda bi se, navodi se u Programu, ostvario funkcionalni cilj povećanja zapremine ukupnog sustava daljinskog grijanja grada Tuzle kojim bi se na navedenoj dionici omogućilo širenje mreže daljinskog grijanja na naselja koja trenutno nisu spojena na sustav (Hudeč, Moluhe i dr). Dodatno bi se omogućilo rad crpki za mrežne vode sa značajno nižim tlakovima, čime bi se izravno smanjila potrošnja električne energije", objavljeno je, među ostalim, na stranicama Vlade FBiH

Također, istaknuto je da se realizacijom ovog projekta smanjuje onečišćenje zraka u Tuzli, produljuje vijek trajanja sustava te povećava energetska učinkovitost toplinarstva.

TAGOVI