Otvorena najveća otočna vodosprema u nas

Autor: B. O. Objavljeno: 25.03.2024. 🕜 13:31 Lokacija: Novalja
  •  Novalja na Pagu (izvornik: Ivan Dumančić from Stock, 2023.)

• Novalja, Pag, otoci
    Izvor: Ivan Dumančić / Stock

Osiguranje dovoljnog kapaciteta vode za područje Novalje te ostalih mjesta na otoku Pagu tijekom cijele godine

U Novalji je prošli tjedan otvorena najveća otočna vodosprema u Hrvatskoj – Komorovac II. u sklopu projekta 'Poboljšanje vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Novalja'. Riječ je o ulaganju u vrijednosti većoj od četiri milijuna eura. K tomu, uloženo je dodatnih tri milijuna eura u vodoopskrbni sustav Novalje i okolnih naselja. Sredstva su osigurale Hrvatske vode iz sredstava Europske unije, uz sufinanciranje Vlade i jedinice lokalne samouprave. 

Tako će tijekom cijele godine biti osiguran dovoljan kapacitet vode za područje grada Novalje te ostalih mjesta na otoku Pagu.

Izgradnjom novog vodospremnika 'VS Komorovac II' volumena pet tisuća prostornih metara, omogućila bi se vodoopskrba otoka Paga unatoč prekidu dobave iz tvrtke Vodovod hrvatsko primorje – južni ogranak, kod obavljanja redovitog remonta na sustavu Hidroelektrane (HE) Senj i u danima s najvećom potrošnjom tijekom vrhunca turističke sezone.

 

Javni projekt

"U postojećem stanju, u danima s maksimalnom potrošnjom pitke vode dolazi do gotovo potpunog pražnjenja vodospreme 'Komorovac', tako da se dovodi u pitanje vodoopskrba stanovništva i turista na predmetnom području tijekom ljetnih mjeseci. Osim navedenih investicijskih mjera u sustavu vodoopskrbe, u projektu su uključene i investicijske mjere u sustavu javne odvodnje i pročišćavanju", objavljeno je na stranicama Hrvatskih voda

'Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Novalja' javni je investicijski projekt koji će doprinijeti očuvanju i zaštiti okoliša i ljudskog zdravlja te unaprjeđenju javnog vodoopskrbnog sustava sa svrhom osiguranja kvalitete i sigurnosti usluga opskrbe pitkom vodom

Ukupna vrijednost projekta je 41,2 milijuna eura, od čega bespovratna sredstva EU-a iznose gotovo 22,9 milijuna eura. 

TAGOVI