Kreće gradnja UPOV-a Pleternica

Autor: B. O. Objavljeno: 12.06.2023. 🕜 09:26 Lokacija: Pleternica
  • Voda; odvodnja; pitka voda; vodnokomunalna infrastruktura; aglomeracije (FOTO: Herbert Goetsch/Unsplash; 2023.)
    Izvor: Herbert Goetsch/Unsplash

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda bit će smješten uz ušće rijeke Londže uz Orljavu

U okviru projekta Europske unije 'Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica' krenuli su radovi na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV). 

Taj uređaj, koji se gradi u sklopu ugovora 'Projektiranje i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV Pleternica 15.300 ES)', bit će smješten neposredno uz ušće rijeke Londže uz Orljavu, između ceste Pleternica – Frkljevci i novouređenog korita rijeke Orljave.

"Završetak radova predviđen je do kraja srpnja 2024. te bi do tada trebao biti obavljen pokusni rad i uređaj pušten u funkciju. Bitno je spomenuti da će se na taj uređaj sustavom odvodnje dovesti otpadna voda iz Pleternice, općine Jakšić te iz jednog dijela prigradskih naselja Požege", izjavio je direktor tvrtke Tekija Anto Bekić, istaknuvši kako je vrijednost ugovorenih radova oko 5,8 milijuna eura, a najvećim dijelom financira se iz Kohezijskog fonda EU-a.

"Ciljevi projekta su gradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda trećeg stupnja, pročišćavanja kapaciteta 15.300 ekvivalentnih stanovnika, kao i izgradnja i proširenje sustava odvodnje – otprilike 45 km mreže kojim se obuhvaća 20 naselja, povećavanje priključenosti na sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda s 52 posto na 90 posto, a pokrivenosti s 59 posto na 100 posto – 1 543 novih priključaka", objavljeno je na stranicama Požeško-slavonske županije

 

Tri velika projekta

"Imat ćemo treći stupanj pročišćavanja, po cjelinama to su mehanička obrada voda kroz uklanjanje otpada, pijeska i masti, zatim biološka obrada otpadnih voda, obrada otpadnog zraka i na kraju ispust pročišćene vode u recipijent rijeku Orljavu. Imat ćemo kvalitetniju vodu u Orljavi, čime će zaštita okoliša biti na zavidnoj razini, a građani će imati bolje uvjete života nego sada", istaknuo je Janez Škrabec, izvršni direktor tvrtke Riko.

Projekt Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Pleternica ostvaruje se u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvom financija, Hrvatskim vodama i jedinicama lokalne samouprave.

Županica Antonija Jozić rekla je kako je ovo jedan od tri velika projekta gradnje vodnokomunalne infrastrukture na području Požeško-slavonske županije, uz aglomeracije Požega i Pakrac-Lipik. 

 

TAGOVI