Bez velikog zanimanja za mjerila toplinske energije i priključenje na plinsku mrežu

Autor: B. O. Objavljeno: 12.06.2023. 🕜 14:00 Lokacija: Sarajevo (BiH)
  • Pogled na Sarajevo s 'Valterove lokacije' (izvornik: MDart10 / Shutterstock, 2013.)

• Sarajevo, Kanton Sarajevo, Sarajevska županija, Bosna i Hercegovina
    Izvor: MDart10 / Shutterstock

Četiristo sarajevskih kućanstava želi kalorimetre, a svega njih 30 novi plinski priključak

Ministarstvo komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Sarajevske županije (Kantona Sarajevo) je sa županijskim javnim komunalnim tvrtkama Toplane i Sarajevogas provelo aktivnosti na uvođenju mjerila toplinske energije (tzv. kalorimetara) i novih plinskih priključaka. 

Nakon raspisanih javnih poziva za subvencioniranje uvođenja mjerila toplinske energije na jednocijevne sustave grijanja komunalne tvrtke Toplane Sarajevo, 400 kućanstava je iskazalo potrebu za uvođenjem kalorimetara. Ako se pak promatraju plinski priključci, za njih se prijavilo 30 kućanstava. Javni poziv je otvoren do 27. lipnja.

Ministarstvo je navedene aktivnosti ocijenilo relativno uspješnim, posebice u dijelu koji se odnosi na uvođenje mjerila toplinske energije jer oko devet tisuća kućanstava na jednocijevnom sustavu grijanja ima mogućnost priključenja kalorimetara. 

Na prošli javni poziv prijavila su se samo dva kućanstva.

 

Tisuću kućanstava

"Želimo posebice naglasiti da će svima onima koji su iskazali interes i predali prijavu za uvođenje kalorimetra on biti uveden u nadolazećem razdoblju, a aktivnost Ministarstva i Toplana će biti nastavljena, o čemu će javnost biti na vrijeme obaviještena", naveli  su iz Ministarstva komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Sarajevske županije

Prema ocjeni Ministarstva, građani nisu iskazali tako veliko zanimanje za uvođenjem mjerila toplinske energije jer su sredstva bila osigurana za sufinanciranje postavljanja kalorimetara u  tisuću kućanstava. 

Ministarstvo će s Toplanama Sarajevo nastaviti s provedbom tih aktivnosti jer cilj je da što više tamošnjih građana plaća isporučenu toplinsku energiju, a ne po četvornome metru.

Mali broj prijavljenih za nove plinske priključke još jedan je pokazatelj ocjene i stavova Ministarstva, a to je da zbog visoke cijene prirodnog plina građani Sarajeva nemaju želju za uvođenjem tih priključaka, objavljeno je na stranicama Vlade Sarajevske županije.

"Također, politika koju provodi opskrbljivač prirodnim plinom ne odgovara trenutku u kojem živimo, a to će pokazati i sljedeće ogrjevna sezona kada će kvaliteta zraka biti vidljiv rezultat ovakve politike", poručili su iz resornog ministarstva.

TAGOVI