Njemačka uvozi sve više klimatizacijske opreme

Autor: B.L. Objavljeno: 26.08.2021. 🕜 09:14 Lokacija: Karlsruhe (Njemačka)

Prošle je godine uvoz povećan za gotovo trećinu

I u Njemačkoj se nastavlja trend povećanja primjene hlađenja i klimatizacije. Prema podacima Saveznog ureda za statistiku (Destatis), uvoz uređaja za klimatizaciju u Njemačku u 2020. u usporedbi s prethodnom godinom povećan je za 28% i dosegnuo je vrijednost 188 mil. eura, što je ujedno dvostruko više u odnosu na vrijednost uvoza prije 10 godina. Uz to, u prvom tromjesečju ove godine taj je uvoz dosegnuo vrijednost 124 mil. eura, odnosno za 8% više nego u istom razdoblju 2020. Ti se podaci odnose na pojam 'uređaja za klimatizaciju', kako ga određuje Destatis, a to su zapravo kompaktni klima-uređaji (za ugradnju u zid ili prozor) ili oni u tzv. split izvedbi koji se sastoje od dvije odvojene jedinice. 

Naravno, najveći udio u tom uvozu otpada na kineske uređaje i on je 2020. godine iznosio 37%, a zatim slijede Italija (14,9%) i Nizozemska (6,9%). Istodobno, na Nizozemsku otpada i najveći udio u izvozu uređaja za klimatizaciju iz Njemačke (18,9%), a potom su tu 2020. godine bile Švicarska (11,5%) i Austrija (11%). Ipak, prema podacima Destatisa, njemački izvoz uređaja za klimatizaciju u 2020. u odnosu na 2019. godinu pao je za 4%, na oko 72 mil. eura.

S druge strane, čini se da s takvom Destatisovom statistikom nešto nije u redu, odnosno da se pod tim podacima, barem kada je o izvozu riječ, podrazumijevaju i velike klima-komore. Naime, kako smatraju brojni njemački stručnjaci, u Njemačkoj se već nekoliko godina klima-uređaji uopće ne proizvode! Istodobno, njemačka proizvodnja dizalica topline se značajno razvila, a u području proizvodnje klima-komora Njemačka je u samom svjetskom vrhu, izvijestio je njemački stručni portal 'CCI.Dialog'. 


TAGOVI