Bolja vodnokomunalna infrastruktura aglomeracije Đurđevac

Autor: B.O. Objavljeno: 23.08.2021. 🕜 10:03 Lokacija: Đurđevac

Vrijednost projekta je 430 milijuna kuna

U Đurđevcu je krajem prošlog tjedna održana prva konferencija za tisak povodom predstavljanja infrastrukturnog projekta Izgradnja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete te potpisivanje ugovora s izvođačima koji će početi radove na sustavu javne vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda

Projekt je vrijedan 430 milijuna kuna, a obuhvaća područje naselja Ferdinandovac, Virje, Novo Virje, Kloštar Podravski, Budančevica, Prugovac, Kozarevac, Šemovci, Hampovica, Delovi, Novigrad Podravski, Čepelovac, Budrovac i Grad Đurđevac. 

"Osim unaprjeđenja sustava, cilj projekta je usklađivanje s direktivama EU-a kao i poboljšanje stanja okoliša na razini aglomeracija. Tako će se optimizacijom javnog vodoopskrbnog sustava osigurati kvaliteta i pouzdanost opskrbe pitkom vodom, dok će se razvojem sustava prikupljanja i obrade otpadnih voda postići bolje stanje voda, veća stopa priključenosti stanovništva kao i veća količina otpadne vode koja se pročišćava na odgovarajućoj razini nakon prikupljanja", istaknuo je Tomislav Kolarić, direktor Komunalija Đurđevac.

 

Besplatni priključak 

Radovi će, javlja Grad Đurđevac, trajati do kraja 2023. godine. Kroz taj projekt izgradit će se 3 265 metara transportnog vodoopskrbnog cjevovoda, 29 519 metara vodoopskrbne mreže i 3 349 kućnih priključaka na vodovodnu mrežu. 

"Priključenje gotovo 11 300 stanovnika na novi sustav javne odvodnje i 9 500 stanovnika na novi sustav vodoopskrbe značit će osjetno povećanje kvalitete života na području aglomeracija te očekujemo da će velika većina njih iskoristiti mogućnost besplatnog priključka koju nudi ovaj projekt. Također, smanjenjem količine nepročišćenih otpadnih voda utjecat ćemo na zaštitu okoliša čime se postavljaju preduvjeti za održivi razvoj Đurđevca i okolnih općina", rekao je. 

"Ovaj projekt ima veliki značaj ne samo za Đurđevac već i za cijelu đurđevačku Podravinu. Realizacijom ovog projekta, naša komunalna tvrtka omogućit će stanovnicima 100-postotnu mogućnost priključenja na gradsku vodovodnu mrežu, što nije slučaj u većini naselja u Hrvatskoj, kao i značajnu mogućnost priključaka na odvodnju gdje god to dopušta konstitucija terena. To je jako bitno jer na našem području imamo velike količine pitke vode, a znamo da je voda resurs budućnosti i to je ono što moramo sačuvati za budućnost", izjavio je gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči.

TAGOVI