Povijesni dan za berlinsko toplinarstvo

Autor: B. O. Objavljeno: 20.12.2023. 🕜 08:41 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Zgrada Reichstaga (Bundestaga) u Berlinu u Njemačkoj (foto: Tajana L., rujan 2018.)

• Berlin, Njemačka
    Izvor: Tajana L.

Berlin želi preuzeti mrežu daljinskog grijanja od švedske energetske tvrtke Vattenfall

Savezna pokrajina Berlin sljedeće godine preuzima mrežu daljinskog grijanja glavnog grada Njemačke od švedske energetske tvrtke Vattenfall, objavile su obje strane ovaj tjedan. 

Za kupnju je zadužena gradska vlada, tj. Senat Berlina, rekao je gradonačelnik Kai Wegner, nazvavši ovo "povijesnim danom". Vattenfall je također potvrdio kupoprodajni ugovor, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA.  

Vrijednost kupoprodaje je 1,6 milijardi eura, a bit će završena u proljeće, izjavio je šef berlinskih financija Stefan Evers. No, kupnju još treba odobriti pokrajinski parlament.

Također, dogovor uključuje mogućnost stjecanja Vattenfallovih udjela u tvrtki Gasag, glavnom dobavljaču prirodnog plina u toj pokrajini. 

 

Javne ruke

Vattenfall, koji toplinskom energijom opskrbljuje 1,4 milijuna stanova u Berlinu, u svibnju 2022. godine je izjavio kako revidira svoje poslovanje u toplinarstvu.

Senat je izrazio zanimanje za kupnju te tvrtke i sudjelovao u postupku nadmetanja početkom prosinca prošle godine. Pregovori su pak počeli u listopadu.

Berlinska vlada već godinama radi na tome da svu svoju energetsku i opskrbnu infrastrukturu stavi u javne ruke. Dok će plinska mreža zasad ostati privatna, elektroenergetska i vodovodna već pripadaju državi te se tomu dodaje i toplinarstvo

"Toplinu vraćamo kući, vraćamo ju u ruke pokrajine Berlin", istaknula je početkom tjedna senatorica za gospodarska pitanja Franziska Giffey.

TAGOVI