Njemačka zaostaje po primjeni dizalica topline!

Autor: B.L. Objavljeno: 12.12.2023. 🕜 08:50 Lokacija: Karlsruhe (Njemačka)
  • Vanjske jedinice dizalica topline (izvornik: Shutterstock, 2015.)

• dizalice topline
    Izvor: Shutterstock

Tri vodeće europske zemlje po primjeni dizalica topline su Finska, Norveška i Švedska

Na ljestvici europskih zemalja po primjeni klimatski prihvatljivih sustava grijanja Njemačka zaostaju za mnogim zemljama. Prema podacima Europskog udruženja za dizalice topline (EHPA), Njemačka treba mnogo toga nadoknaditi kada je riječ o primjeni dizalica topline, osobito u postojećim zgradama.

Naime, prema EHPA-i Njemačka je na pretposljednjem mjestu u Europi kada se radi o prodanim dizalicama topline na 1000 kućanstava, sa svega 6,7 prodanih uređaja. S druge strane, 2022. godine je 69 od 1000 kućanstava u Finskoj, oko 60 u Norveškoj i 39 u Švedskoj instaliralo dizalicu topline. Takav rezultat nedavno je komentirao Dr. Kai Schiefelbein, generalni direktor tvrtke Stiebel Eltron, jednog od važnijih njemačkih proizvođača opreme za grijanje: "U skandinavskim zemljama političari su godinama dosljedno podržavali primjenu obnovljivih izvora za grijanja. Povoljan omjer cijene električne energije i plina važan je čimbenik uspjeha koji sustave grijanja s dizalicom topline čini privlačnim za potrošače." Ipak, čelnik njemačke tvrtke smatra kako cjelokupno tržište opreme za grijanje u Njemačkoj doživljava procvat. Tako je u prvih devet mjeseci ove godine čak 1 milijun njemačkih kućanstava donijelo odluku o osuvremenjavanju sustava grijanja. Istodobno, ugradnja dizalica topline zaostaje u odnosu na izvore topline koji koriste fosilna goriva.

Prema podacima iz 2022. godine, 625 000 njemačkih kućanstava ugradile plinski uređaj za grijanje, što je povećanje za 38% u odnosu na 2021. "To nije dobar razvoj kada se uzme u obzir da se sada očekuje kako će ti fosilni izvori topline raditi sljedećih 15 - 25 godina, i to ne samo za klimatske ciljeve u Njemačkoj, već i za krajnje korisnike koji će morati računati s visokim cijenama plina u budućnost," predviđa Dr. Schiefelbein. Uz to, sve je manje zahtjeva za sufinanciranje ugradnje dizalica topline i u prvih osam mjeseci ove godine u usporedbi s istim razdobljem 2022. pali su za oko 70%.

"Tržište opreme za grijanje u Njemačkoj vjerojatno će se općenito normalizirati u nadolazećoj godini. S ovakvim razvojem, tržište dizalica topline smanjit će se za oko 1/3 u 2024. u usporedbi s ovom godinom, prema našim prognozama. Već vidimo naznake toga među instalaterima, gdje je golemi zaostatak s odgovorima na narudžbe s gotovo godinu dana pao na 2- 3 mjeseca," ističe čelnik Stiebel Eltrona. Prema njegovom mišljenju, za dovršetak energetske tranzicije u grijanju u Njemačkoj do 2045. godine potrebna je veća brzina. Iako su dizalice topline standardni izvori topline sustava grijanja u novim zgradama, potrebni su veliki napori da se takav rezultat dostigne u postojećim zgradama. Prema procjenama Saveznog udruženja njemačkih proizvođača opreme za grijanja (BDH), od ukupno 21,6 milijuna izvora topline u Njemačkoj, više od 14 mil. i dalje kao energent koristi plin, a čak 5 mil. loživo ulje, objavio je njemački portal 'CCI.Dialog'.

TAGOVI