'KOdeCO net zero' na listi strateških investicijskih projekata

Autor: B. O. Objavljeno: 09.07.2024. 🕜 15:01 Lokacija: Zagreb
  • Tvornica cementa Holcim u Koromačnom (izvornik: Holcim, srpanj 2023.)

• Holcim, cementna industrija, cementare, Istra
    Izvor: Holcim

Dekarbonizacija cementne industrije, smanjenje emisija CO2 i stvaranje novih radnih mjesta

Tvrtka Holcim (Hrvatska) prijavila je svoj projekt 'KOdeCO net zero' Ministarstvu gospodarstva te je nakon administrativne obrade on upućen na razmatranje Povjerenstvu za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata.

Povjerenstvo je ocijenilo prijedlog te je na sjednici održanoj 4. lipnja donijelo Odluku o njegovu uvrštenju na Listu strateških projekata Republike Hrvatske, priopćeno je iz Waves komunikacija.

Projekt 'KOdeCO net zero' je vrijedan 237 milijuna eura te će njegovom provedbom Holcim postati prvi proizvođač ugljično neutralnog cementa u Hrvatskoj i jedan od prvih u Europi. Holcim je za provedbu projekta dobio i bespovratna sredstva Europske izvršne agencije za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA) u iznosu od 117 milijuna eura.

 

Održive i inovativne inicijative

"Izuzetno smo zadovoljni što je Povjerenstvo prepoznalo naš projekt i stavilo ga na Listu. Ovo je prvi veliki korak prema proglašenju te označava prekretnicu ne samo za našu kompaniju, već i za gospodarski i društveni razvoj naše zajednice i cijele zemlje. Ovo priznanje rezultat je našeg višegodišnjeg predanog rada i inovacija našeg tima te potvrđuje da je naš projekt ključan za gospodarski napredak i tehnološki razvoj Hrvatske. 'KOdeCO' net zero predstavlja ne samo našu viziju i strast, već i našu predanost stvaranju bolje budućnosti kroz održive i inovativne inicijative", istaknuo je predsjednik Uprave Holcim Hrvatska Dario Vrabec

Provedba projekta će izravno doprinijeti ostvarenju Strategije niskougljičnog razvoja Hrvatske s planiranim smanjenjem emisija za 367.000 tona CO2 godišnje.

Projekt 'KOdeCO net zero' visoko je inovativan s vrhunskom kvalitetom u ovoj industriji te promiče dekarbonizaciju cjelokupnog sektora te utječe na podizanje konkurentnosti industrije.

TAGOVI