Dekarbonizacija cementne industrije

Autor: B. O. Objavljeno: 25.03.2024. 🕜 08:52 Lokacija: Koromačno
  • Tvornica cementa Holcim u Koromačnom (izvornik: Holcim, srpanj 2023.)

• Holcim, cementna industrija, cementare, Istra
    Izvor: Holcim

Projekt 'KOdeCO net zero' od 237 milijuna eura omogućit će postizanje ciljeva dekarbonizacije cementne industrije, smanjenje emisija CO2 i stvaranje novih radnih mjesta

Tvrtka Holcim Hrvatska je koncem proteklog tjedna ugostila potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, u tvornici u Koromačnu kako bi predstavila projekt hvatanja i pohrane ugljika 'KOdeCO net zero'. Projekt, vrijedan 237 milijuna eura, učinit će Holcim prvim proizvođačem ugljično neutralnog cementa u Hrvatskoj i jednim od prvih u Europi

Holcim je za provedbu ovog projekta potpisao ugovor s Europskom izvršnom agencijom za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA) i dobio bespovratna sredstva u iznosu od 117 milijuna eura. To ga čini prvim i za sada jedinim velikim hrvatskim projektom sufinanciranim iz Inovacijskog fonda Europske komisije. 

Provedba projekta će izravno doprinijeti ostvarenju Strategije niskougljičnog razvoja Hrvatske s planiranim smanjenjem emisija za 367.000 tona CO2 godišnje, priopćeno je iz Waves komunikacija. 

 

Uspješne tvrtke 

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković istaknuo je kako taj projekt predstavlja velik napredak za gospodarstvo, ne samo Istre, već i cjelokupne Hrvatske. "S obzirom na veličinu projekta i dobivena sredstva, isti će se uputiti u proceduru stavljanja na listu strateških projekta Republike Hrvatske kako bi se procedura njegove realizacije ubrzala, a sredstva usmjerila i potrošila kako je zamišljeno. Ovako uspješne tvrtke u Hrvatskoj mogu bez iznimke stati uz bok europskim, povući sredstva i raditi dobar posao", izjavio je. 

Dario Vrabec, predsjednik Uprave Holcima (Hrvatska), istaknuo je da Holcim od 1997. provodi veliki broj ulaganja prema manjem ugljičnom otisku. Od smanjenja fosilnih goriva i povećanja mineralnih dodataka pa sve do projekta KOdeCO net zero koji će 2028. omogućiti da Holcim postane prva ugljično neutralna tvornica cementa u Hrvatskoj i među prvima u Europi. 

"Već smo sada uspjeli smanjiti ugljični otisak za 42%, te sada završavamo projekt kojim ćemo dodatno smanjiti za 10%. Ovo je svijetli primjer da relativno mala tvrtka iz Hrvatske može igrati tržišnu utakmicu s velikim tvrtkama. Svi trebamo nastaviti raditi u smjeru dekarbonizacije Hrvatske kako bi bili svijetli primjer u cijeloj Europi", naglasio je.

 

Podizanje konkurentnosti industrije

KOdeCO net zero projekt prepoznat je kao inovativan i kvalitetan, a upravo je visoka razina inovativnosti jedan od glavnih kriterija prihvatljivosti, baš kao i zrelost projekta te mogućnost šire primjene inovacije u drugim industrijama. Zbog toga će se regionalni utjecaj projekta očitovati kroz podizanje konkurentnosti industrije, prijenos stečenih znanja te poticanje drugih na značajnija ulaganja u dekarbonizaciju. Projekt će, osim smanjenja emisija CO2, potaknuti otvaranje novih radnih mjesta te imati pozitivan utjecaj na sinergiju industrije i turizma.

S obzirom na to da 30% od ukupne proizvodnje u tvornici odlazi pomorskim prometom, prilikom posjeta se razgovaralo i o ubrzavanju izrade projektne i studijske dokumentacije kako bi se postojeći terminal proširio, a istodobno i zaštitilo akvatorij.

TAGOVI