Ususret novom javnog pozivu vrijednom 17 milijuna eura

Autor: B. O. Objavljeno: 22.03.2024. 🕜 14:08 Lokacija: Zagreb
  • Park Maksimir u Zagrebu (foto: Tonka, 2012.)

• Maksimir, parkovi, Zagreb
    Izvor: Antonia Hohnjec

Raste zanimanje za ulaganje u zelenu infrastrukturu

Uoči skorašnje objave novog javnog poziva vrijednog 17 milijuna eura, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) je za predstavnike lokalnih jedinica i ove godine organizirao informativne radionice o važnosti ulaganja u zelenu infrastrukturu. 

Sudionicima radionice tu je važnost ovaj tjedan naglasio i ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan. "Projekti ulaganja u zelenu infrastrukturu nužne su aktivnosti kojima možemo poboljšati kvalitetu života u našim gradovima. I svjetska i domaća iskustva su pokazala da takva ulaganja pokazuju odlične rezultate i u kontekstu klimatske neutralnosti, ali i u uštedi energije. Međutim, benefiti su daleko brojniji, od kvalitete zraka do kvalitete zdravlja stanovnika, zbog čega ih nikako ne smijemo zanemariti u klimatskoj politici", smatra on. 

"Sve veći interes gradova i općina svjedoči o značajnoj potrebi za ovakvim programima, baš kao i promjene u klimi kojima svjedočimo. Drago nam je što smo tijekom protekle dvije godine mogli podržati čak 122 projekta razvoja zelene infrastrukture, za koje smo osigurali 28 milijuna eura", rekao je u pozdravnom govoru direktor FZOEU-a Luka Balen, napominjući kako je Fond poticao i uzgoj sadnica, kao i izradu projektne dokumentacije koja je podloga ovakvim projektima.

 

Zelene nadstrešnice

"Danas više ne govorimo o klimatskim promjenama, već o klimatskoj krizi", upozorila je u izlaganju dr. sc. Nirvana Franković Mihelj. Istaknula je kako su promjene glavnih indikatora klime u prethodnim razdobljima bile puno sporije, a sada se već prate svake godine. 

Izvor: Meizhi Lang/Unsplash

"I dok je dosadašnje praćenje u fokus stavljalo uglavnom emisije CO2 koje nastaju uslijed raznih aktivnosti, sada se posebice prate i odlivi odnosno potencijal koji različita zemljišta imaju u apsorpciji stakleničkih plinova. Zato su zelene površine osobito važne i zato je za prilagodbu klimatskim promjenama zelena infrastruktura neizostavna", pojasnila je. 

Aleksandra Čilić, načelnica Fondovog Sektora zaštite okoliša naglasila je ranjivost Hrvatske kao mediteranske zemlje na klimatske promjene. "To je samo razlog više za jačanje otpornosti naših gradova i drugačije promišljanje urbanizma, kojeg smo mi u Fondu nazvali 'Zelena strana ulice'. Našim pozivima sufinancira se izrada zelenih nadstrešnica, sadnja drveća, ozelenjivanje javnih parkirališta i parkova, mreže za pješačenje, javne slavine, strateški dokumenti, projekti razmjene iskustava, ali i programi edukacije", navela je, pohvalivši primjere dobre prakse gradova i općina koje su svoje projekte već uspješno dovršili. 

 

Autohtone vrste

Jedno od najčešćih pitanje kod planiranja projekata urbanog ozelenjavanja je koje vrste biljaka koristiti, a odgovor na to sudionicima je kroz svoju prezentaciju dao Marko Radošević, stručnjak iz Hrvatskih šuma. Naglasio je važnost korištenja autohtonih vrsta šumskog drveća i grmlja te izbjegavanje invazivnih stranih vrsta koji mogu biti estetski privlačne, ali i uzrokovati štetu okolišu. "Osnovna misao vodilja treba biti: Pravo stablo na pravom mjestu s pravom svrhom", kazao je. 

"Kako bi se svi građani osvijestili o utjecaju koje klimatske promjene imaju na našu svakodnevicu, ključna je dobra komunikacija", istaknula je Sunčana Matić iz Službe za odnose s javnošću Fonda. Dodala je kako je zato važno kontinuirano provoditi razne edukativne aktivnosti na lokalnoj razini te motivirati građane da svojim svakodnevnim navikama budu dio promjena na bolje. 

TAGOVI