Komunikacije Europske komisije o klimatskom cilju

Autor: B. O. Objavljeno: 26.03.2024. 🕜 09:39 Lokacija: Bruxelles (Belgija)
  • Slika zgrade Europske komisije u Bruxellesu (foto: Matija Eppert, listopad 2017.)

• Europska komisija, Europska unija
    Izvor: Matija Eppert

Hrvatska ulaganjima u obnovljive izvore, vodik, geotermalne izvore energije doprinosi ostvarenju zajedničkih klimatskih ciljeva, kaže Ivo Milatić

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) Ivo Milatić ovaj tjedan je sudjelovao na formalnom ministarskom sastanku Vijeća Europske unije za okoliš u Bruxellesu. Okupljeni ministri i ministrice raspravljali su o komunikacijama Europske komisije (EK) o klimatskom cilju 2040. i upravljanju klimatskim rizicima. Dodatno su razmijenjena mišljenja o stanju Nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP), koje članice trenutno ažuriraju na temelju preporuka EK iz prosinca 2023. godine. 

"Hrvatska podržava raspravu o klimatskom cilju 2040. koji će nas dovesti do klimatske neutralnosti 2050., ali važno je u tom procesu i zelenoj tranziciji osigurati pravednu tranziciju, za naše građane i tvrtke. Naglasili smo predanost implementaciji dogovorenog paketa 'Spremni za 55' i ostvarenju ciljeva 2030. Hrvatska svojim ulaganjima u obnovljive izvore, vodik, geotermalne izvore energije doprinosi ostvarenju zajedničkih klimatskih ciljeva", istaknuo je Milatić.

Dodatno su razmijenjena mišljenja o otpadu od tekstila i hrane, sprečavanju gubitaka plastičnih peleta radi smanjenja onečišćenja mikroplastikom, kao i o Uredbi o obnovi prirode, Osmom programu djelovanja za okoliš te Uredbi o okviru za praćenje radi otpornosti europskih šuma, javlja MINGOR.

Na marginama sastanka, Milatić je održao bilateralni sastanak s državnom tajnicom u Ministarstvu energetike Mađarske Anikó Raisz na temu prioriteta mađarskog predsjedanja Vijećem EU-a u drugoj polovici godine.

TAGOVI