Obilježava se Međunarodni dan planina

Autor: B.O. Objavljeno: 11.12.2020. 🕜 12:09 Lokacija: Zagreb

Biološka raznolikost planina ugrožena je zbog klimatskih promjena i, među ostalim, krčenja šuma

Međunarodni dan planina, koji se obilježava danas, utemeljen je još 2002. godine, kako bi se istaknuo njihov značaj za prirodu i ljude. 

Planine osiguravaju najveću količinu slatke vode, reguliraju klimu i kvalitetu zraka, staništa su četvrtine biljnih i životinjskih vrsta, dok 15 posto svjetske populacije živi upravo u planinskim područjima. Ipak, njihova biološka raznolikost ugrožena je zbog klimatskih promjena, neodržive poljoprivrede, iskorištavanja rudnih bogatstava, krčenja šuma, krivolova, prenamjene zemljišta i prekomjerne gradnja. Uz prirodne katastrofe, sve to dovodi do krhkog i nestabilnog okruženja za lokalne zajednice, javlja WWF Adria.

"Brojni navedeni čimbenici ne ugrožavaju samo jedinstvene prirodne vrijednosti planina, već dovode u pitanje i opstanak lokalnih zajednica u planinskim područjima. Moramo biti svjesni da će se neodržive aktivnosti u prirodi u konačnici uvijek odraziti na ljude, i to najčešće ne na one koji te aktivnosti provode. Najveće posljedice trpe marginalizirane skupine, poput zajednica u ruralnim planinskim predjelima, koje zbog nedostatka prilika za ekonomski razvoj često napuštaju svoje domove. Zbog toga je jedna od preporuka da se politike specifične za planine uvrste u nacionalne strategije održivog razvoja", ističe voditelj WWF-ovog programa za zaštićena područja Marko Pećarević


Nadomjestak prihoda 

Planine čine veći dio zaštićenih područja u našem okruženju. Na konferenciji o utjecaju pandemije koronavirusa na zaštićena područja, koju su 8. prosinca organizirali WWF i Parkovi Dinarida, istaknuta je osjetljivost zaštićenih područja u situacijama kada turizam nije moguć.

I dok su neka područja, mahom nacionalni parkovi, uspjeli nadomjestiti prihode zbog masovnih posjeta koji su uslijedili nakon ukidanja mjera i nemogućnosti putovanja u inozemstvo, brojna manja zaštićena područja ostala su bez većeg djela planiranog proračuna. 

Otkazivanjem grupnih posjeta i rekreativnih aktivnosti, upravljači i lokalne zajednice ostali su bez prihoda od prodaje ulaznica i iznajmljivanja smještaja. 


Značajni potencijali 

"Još uvijek je neizvjesno koliko će pandemija trajati i koliko je vremena potrebno da se situacija u zaštićenim područjima normalizira. Ispred parkova, ali i vlada u okruženju, sada je veliki izazov da pronađu mehanizme i načine koji će pomoći da se kriza izazvana pandemijom što lakše prevlada. U tom smislu, planine kao značajne turističke atrakcije, koje pružaju staništa zaštićenim vrstama, uz njihovu održivu valorizaciju mogu biti jedna od poluga koja će aktivirati turizam, odgovorne posjetitelje i generirati potrebne prihode kako zaštićenim područjima tako i lokalnoj zajednici", napominje izvršni direktor Parkova Dinarida Zoran Mrdak

Upravo planine, koje su simbol Dinarskog luka, osim što imaju izuzetno vodno, šumsko i pejzažno bogatstvo te su staništa brojnim zaštićenim vrstama, one pružaju i značajne potencijale za stvaranje raznovrsnih ekonomskih aktivnosti za parkove, kroz održivi turizam i poljoprivredu, obrtništvo te mogu unaprijediti razvojne modele zaštićenih područja u okruženju.

TAGOVI