Srbija: manje sumpora u loživim uljima

Autor: B.O. Objavljeno: 14.12.2020. 🕜 09:47 Lokacija: Beograd (Srbija)

Usklađivanje s međunarodnim obvezama

Ministarstvo rudarstva i energetike vlade Srbije usvojilo je novi Pravilnik o tehničkim i drugim zahtjevima za tekuća goriva naftnog porijekla. 

Ovim pravilnikom se, javlja vlada Srbije, predviđa smanjenje sadržaja sumpora u loživim uljima na najviše jedan posto od 1. siječnja 2021. godine, umjesto dosadašnjih tri posto. 

Usvajanjem ovog pravilnika, što je zapravo obveza stara dvije godine, Srbija se u potpunosti usklađuje s međunarodnim obvezama implementacije Direktive 2016/802/EC o sadržaju sumpora u određenim tekućim gorivima.

 

Radni strojevi 

Smanjenje sadržaja sumpora će pridonijeti manjim emisijama sumporovog dioksida iz ložišta koja koriste loživa ulja kao pogonsko gorivo (toplane i sl.). 

Usto, novim pravilnikom smanjuje se sadržaj sumpora u gorivu za radne strojeve i traktore, čime završava usklađivanje s Direktivom 98/70/EC o kvaliteti dizela i benzina. 

Ovim usklađivanjima, kao i monitoringom (praćenjem) kvalitete naftnih derivata u Srbiji, omogućava se korištenje goriva naftnog porijekla najviše kvalitete koje pridonosi smanjenju onečišćenja zraka ne samo iz prometa, nego i industrije, građevinarstva i poljoprivrede.

TAGOVI