Promjene oko CO2: auti do 200 000 kuna bez vrijednosne komponente

Autor: B.O. Objavljeno: 10.12.2020. 🕜 10:28 Lokacija: Zagreb

Korekcijom gramaže do ujednačenog tretmana novih i rabljenih vozila

Ministarstvo financija ovaj tjedan uputilo je u javno savjetovanje dvije uredbe - o visini trošarine na energente i električnu energiju te o načinu izračuna i visini sastavnica za izračun posebnog poreza na motorna vozila. 

Kod uredbe o trošarinama na energente i električnu energiju riječ je o pravno-tehničkom usklađenju sa zakonima koji su doneseni prije dvije godine. 

Međutim, javljaju Hina i Vlada, kod posebnog poreza na motorna vozila se mijenja sustav mjerenja ispušnih plinova odnosno emisije ugljičnog dioksida te vrijednosna komponenta toga poreza. 


Ujednačen tretman 

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić predstavljajući jučer novinarima prijedloge je podsjetio da se, kako je već bilo najavljeno ne samo za Hrvatsku, već za Europsku uniju i šire, mijenja sustav mjerenja ispušnih plinova odnosno metodologija - iz tzv. NEDC (New European Driving Cycle – Novi europski ciklus vožnje) u WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure - Globalno usklađeni ispitni postupak za laka vozila). 

Podsjetio je također kako je još kod smanjenja posebnog poreza na vozila (2018. godine) bilo najavljeno da će se s promjenom sustava mjerenja CO2 korigirati i hrvatski propisi odnosno posebni porez kako ne bi došlo do vraćanja na staro. 

"Sukladno tomu, sada predlažemo korekciju u pojedinim razredima tzv. gramaže CO2, čime nova vozila dobivaju ujednačen tretman u odnosu na rabljena", objašnjava ministar financija. 


Javna rasprava 

Uz tu ekološku komponentu, dodaje, Ministarstvo se odlučilo na korekciju i na tzv. vrijednosnoj komponenti posebnog poreza na vozila. 

Naime, trenutačno automobili neto vrijednosti do 150 tisuća kuna nisu u vrijednosnoj komponenti, a sada taj razred dižemo na 200 tisuća kuna, kazao je. "Sada negdje oko 52 posto prodanih novih automobila nije ulazilo 'u škare' vrijednosne komponente posebnog poreza na motorna vozila, a ovime će se to povećati na 75 posto. Znači, tri četvrtine novonabavljenih vozila više praktički neće plaćati tu vrijednosnu komponentu, nego samo ovu ekološku komponentu", istaknuo je. 

Ministarstvo financija prekjučer je prijedloge te dvije uredbe objavilo u e-Savjetovanju, a javna rasprava o njima će trajati do 17. prosinca. Uredbe bi trebale stupiti na snagu 1. siječnja 2021. godine.

TAGOVI