Odgođen dovršetak odlagališta nuklearnog otpada u Njemačkoj

Autor: B. O. Objavljeno: 14.06.2023. 🕜 09:05 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Vizualizacija bačva s radioaktivnim tvarima (izvornik: Shutterstock, 2011.)

• radioaktivni otpad, radioaktivnost
    Izvor: Shutterstock

Tvrtka kasni s rokom oko dvije godine, navodi Savezno društvo za zbrinjavanje radioaktivnog otpada (BGE)

Dovršetak kontroverznog odlagališta nuklearnog otpada u sjevernoj Njemačkoj odgođen je na nekoliko godina jer je vladina agencija primijetila da prvotni rok za 2027. neće biti ispunjen.

Prema dokumentima u koje je njemačka novinska agencija dpa imala uvid, tvrtka kasni s rokom oko dvije godine, navodi Savezno društvo za zbrinjavanje radioaktivnog otpada (BGE). 

Lokacija, bivši rudnik željezne rude u Salzgitteru na jugoistoku Donje Saske, u postupku je pretvaranja u odlagalište za do 303 tisuće prostornih metara nuklearnog otpada niske i srednje razine. Riječ je o prvom konačnom odlagalištu u Njemačkoj koje je odobreno prema Zakonu o nuklearnoj energiji.

 

Povlačenje ili opoziv

Još 2018. tadašnje ministarstvo zaduženo za okoliš je izjavilo kako će odlagalište biti dovršeno gotovo pet godina kasnije od planiranog, postavljajući 2027. kao ciljni datum.

Nekoliko je razloga za novo odgađanje, uključujući provedbu ažuriranih sigurnosnih zahtjeva u nuklearnim propisima za zaštitu od potresa u planiranju svih struktura, javlja dpa. Također, procedure će trajati dulje nego što se mislilo, kao i prepravljanje ugovora.

U međuvremenu su ekološke udruge BUND (Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland) i NABU (Naturschutzbund Deutschland) podnijele zahtjev za povlačenje ili opoziv odluke o odobrenju planiranja za odlagalište u svibnju 2021. godine.

Njihova primjena zahtijeva temeljitu ponovnu procjenu projekta u skladu s današnjim sigurnosnim zahtjevima i hitnu obustavu izgradnje.

TAGOVI