Važnost ponovne uporabe

Autor: B. O. Objavljeno: 12.06.2023. 🕜 11:45 Lokacija: Zagreb
  • Festival ponovne uporabe Zelene akcije. 
- Zelena akcija; otpad; zaštita okoliša (FOTO: Zelena akcija; 2023.)
    Izvor: Zelena akcija

Završen je prvi Festival ponovne uporabe Zelene akcije

Prvi Festival ponovne uporabe koji je održan na tri lokacije u Zagrebu tijekom četiri dana posjetilo je više od 200 ljudi. Festival je Zelena akcija organizirala povodom Svjetskog dana zaštite okoliša s primarnim ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti ponovne uporabe za zaštitu okoliša i prirode.

Posjetitelji festivala su tijekom njegova trajanja mogli besplatno popraviti električne uređaje i bicikle, naučiti šivati na šivaćem stroju i pokrpati odjeću, razmijeniti odjeću i obuću i izraditi višekratne omote za pakiranje hrane.

"Obradovao nas je tako veliki interes! To pokazuje da je ponovna uporaba praksa koju ljudi vole i njeguju te žele što više ovakvih aktivnosti kojima se sprječava nastanak otpada i štedi novac", izjavio je Marko Košak iz Zelene akcije.

 

Više popravljaonica

Košak je napomenuo kako je cilj organizacije ovog festivala i slanje snažne poruke donositeljima odluka o potrebi razvoja i povećanja dostupnosti sustava ponovne uporabe. Taj sustav kronično nedostaje u Hrvatskoj, dok je u brojnim zemljama EU-a dio aktivnosti kružnog gospodarstva, priopćeno je iz Zelene akcije. 

"Nadamo se da ćemo u što bližoj budućnosti imati puno više popravljaonica, centara za ponovnu uporabu i centara za razmjenu koje će pokrenuti i država i gradovi i općine, a ne samo udruge i građanske inicijative", zaključio je.

Festival ponovne uporabe organiziran je u sklopu projekta Communities go Circular, financiranog iz fonda EU-a CERV (Citizens, Equality, Rights and Values programme). Cilj projekta je promicanje ponovne uporabe u gradovima i općinama u tri zemlje EU - Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji.

TAGOVI