Ekološki prihvatljive bove za sidrenje

Autor: B. O. Objavljeno: 07.06.2023. 🕜 09:42 Lokacija: Zagreb
  • Pogled na Kornate s uzvisine iznad prolaza Mala proversa na Dugom otoku (foto: BL, kolovoz 2019.)

• Kornati, Dugi otok, NP Kornati
    Izvor: B.L.

Trgovački lanac nastavlja štititi posidoniju – morsku travu sa zadatkom

Kako bi doprinijeli smanjenju negativnog utjecaja divljeg sidrenja na livade posidonije, u suradnji s Javnom ustanovom Nacionalni park Kornati, trgovački lanac Kaufland je odlučio drugu godinu zaredom postaviti 10 ekološki prihvatljivih bova za sidrenje. 

Naime, posidonija (lat. Posidonia Oceanica), ujedno znana kao morska pluća, endemska je vrsta Sredozemnog mora. Ta, svima poznata morska trava ključna je za održavanje trenutne temperature u svijetu i suočavanje s klimatskim promjenama, priopćeno je iz Kauflanda Hrvatska

Međutim, posidonija je ozbiljno ugrožena, s jedne strane iznimno je osjetljiva na onečišćenje mora i rast temperature, a s druge - pod stalnim je udarom ribarskih mreža i slobodnog sidrenja.

 

Smanjivanje emisija

U tom se smislu Kaufland aktivirao još prošle godine i kako bi spriječio daljnje uništavanje livada posidonije u Jadranskom moru, ostvario je suradnju s Javnom ustanovom Nacionalni park Kornati te postavio do sad 20 ekološki prihvatljivih bova za sidrenje. 

Bitno je naglasiti da bove nisu postavljene uobičajenim načinom – vezanjem na betonske blokove, već metodom bušenja stjenovitog dna i postavljenjem tzv. sidra koje ostaje ukopano u bušotini bez značajnijeg oštećenja morskog dna.

"I ove godine aktivni smo u zaštiti posidonije, a cilj nam je podići svijest o njenoj važnosti kako bi se očuvao naš najvrjedniji resurs – Jadransko more. Osim toga, posidonija je ključna u smanjivanju emisija CO₂ što je dio sveobuhvatne strategije Kauflanda za zaštitu klime i okoliša", poručila je Marija Franić, voditeljica Korporativnih komunikacija u Kauflandu.

TAGOVI