Prirodne katastrofe odnesu do 300 milijardi dolara

Autor: A.H. Objavljeno: 05.03.2015. 🕜 09:23 Lokacija: New York (SAD)

Smanjenjem rizika od katastrofa spašavaju se životi i smanjuju se veliki gubici

Prema izvješću koje je pripremio UN-ov Ured za smanjenje rizika od katastrofa, svjetsko gospodarstvo svake godine izgubi i do 300 milijardi dolara zbog prirodnih katastrofa kao što su suše, poplave, potresi ili snažne oluje. "Gospodarski gubici uzrokovani prirodnim katastrofama u prosjeku iznose od 250 do 300 milijardi dolara godišnje. Uz sustavna godišnja ulaganja u strategiju smanjenja rizika od katastrofa, koja bi bila na razini šest milijardi dolara, taj bi se rizik mogao smanjiti".
"Ovo izvješće je poziv na buđenje. Zemlje bi trebale odlučnije ulagati sredstva u pametna rješenja kojima bi se povećala otpornost na prirodne katastrofe", izjavila je posebna izaslanica UN-a Margareta Wahlstrom. "Moramo djelovati. Smanjenjem rizika od katastrofa spašavamo živote i smanjujemo gubitke", rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon predstavljajući izvješće.
Dodajmo ovome kako će od 14. do 18. ožujka japanski Sendai biti domaćin 3. svjetske konferencije o smanjenju rizika od prirodnih katastrofa u organizaciji UN-a na kojoj se očekuje da će predstavnici zemalja članica i UN-a donijeti desetogodišnji plan za smanjenje rizika od katastrofa, prenosi Reuters.

TAGOVI