Termoelektrana na plin prepolovit će emisiju sumpornog dioksida

Autor: A.H. Objavljeno: 28.01.2013. 🕜 10:33 Lokacija: Rijeka

Stručnjaci predviđaju da će rekonstrukcija TE Rijeka bitno popraviti kvalitetu zraka

Planirana rekonstrukcija i modernizacija Termoelektrane Rijeka koju HEP kani provesti u iduće četiri godine, s ciljem prelaska na plin kao gorivo umjesto mazuta, rezultirat će značajnim poboljšanjem kvalitete zraka u okolnom području, procjenjuje za Novi list ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović. Takvu procjenu temelji na analizi dugogodišnjih mjerenja onečišćenja zraka na Urinju koja pokazuje da je TE Rijeka, unatoč  tome što je relativno malo bila u pogonu proteklih godina, jedan od najvećih zagađivača na području čitave županije. 
"Posebno je značajan njezin udio u emisiji sumpornih oksida, koji se kretao od 40% pa do 55% ukupnih emisija. Pored sumpornih oksida, TE emitira i do trećine ukupnih emisija ugljičnog dioksida i do četvrtine ukupnih emisija čestica. Emisije dušikovih oksida i ugljičnog monoksida iz TE Rijeka nisu značajne u tolikoj mjeri jer uglavnom potječu iz prometa, domaćinstava  i drugih industrijskih objekata, piše Novi list. Prelaskom  na plin kao pogonski energent, očekuje se značajno smanjenje emisija, do 10 000 t sumpornih oksida i oko 200 t čestica, dok se emisije ugljičnog dioksida neće znatnije smanjivati, objašnjaca Mićović. 
"Prelaskom TE Rijeka na plin očekuje se smanjivanje razine sumporovog dioksida u zraku s današnjih 20 mikrograma po prostornom metru na 10 mikrograma po kubiku čime bi se dostigle vrijednosti koje se bilježe u razvijenim zemljama, što je značajno poboljšanje u odnosu na sredinu 80-ih godina prošlog stoljeća kada su koncentracije SO2 u zraku bile od 80 do 120 mikrograma po kubiku, što je svrstavalo ovaj kraj u jedno od najzagađenijih područja u okruženju, zaključio je Mićović. 

TAGOVI