Zagrebački gradonačelnik ne želi spalionicu!

Autor: B.L. Objavljeno: 30.01.2013. 🕜 10:41 Lokacija: Zagreb

Hoće li i u slučaju spalionice otpada u Zagrebu struka i zdrav razum prevagnuti nad očitim populizmom?

Kako je izvijestio 'Večernji list', zagrebački gradonačelnik Milan BANDIĆ, dipl. pol. izjavio je da se buduća zagrebačka spalionica otpada neće raditi na području Grada Zagreba, već 'najmanje 50 - 60 km dalje'!. Time je (za sada još) prvi čovjek Zagreba zapravo rekao da se spalionica otpada uopće neće graditi jer, umjesto da se gradi na području Grada, gdje je mnogo lakše dobiti razne dozvole i uvjeriti javnost, njezina gradnja se predlaže na području neke druge županije. To ujedno znači da bi gradnju spalionice najprije trebala odobriti nadležna tijela te županije (što znači da bi za to trebao postojati interes), a potom prihvatiti tamošnja javnost (što je danas kod nas, kada je riječ o zbrinjavanju otpada i/ili energetici 'nemoguća misija'). 
Gradonačelnik Bandić je svoje protivljenje gradnji spalionice na području Zagreba izjavio na konferenciji za novinare koja je održana u povodu predstavljanja Plana gospodarenja otpadom do 2015. godine. Pri tome studija koju je naručio Grad Zagreb, a koja uskoro ide na javnu raspravu, kao lokacije za buduću spalionicu spominje Resnik (u blizini postojećeg Centra za pročišćavanje otpadnih voda, tj. u industrijskoj zoni, dalje od naselja) ili Dumovečki lug (gdje su se stanovnici već pobunili protiv takve najave). No, kako je spomenuto, gradonačelnik smatra da bi se spalionica trebala graditi izvan područja Zagreba, za što je već najavio dogovore sa Zagrebačkom županijom. Isto tako, gradonačelnik  je također najavio da bi 'o konačnom rješenju problema gospodarenja otpadom trebali odlučiti građani na referendumu.'
Očito, radi se o još jednoj populističkoj poruci upućenoj potencijalnim biračima, baš kao što je bila ona od prije nekoliko tjedana, kada je zagrebački gradonačelnik najavio da Gradska plinara Zagreb neće naplaćivati redoviti pregled plinskih instalacija (inače, jednom u 8 - 10 godina!) svojim potrošačima. 

TAGOVI