U Hrvatskoj se od 2022. provodi više od 20 novih LIFE projekata

Autor: N. D. Objavljeno: 10.03.2023. 🕜 13:57 Lokacija: Zagreb
  • Slap na Plitvičkim jezerima (foto: Tonka, lipanj 2013.)

• slapovi, priroda, hidroenergija, Plitvička jezera
    Izvor: Antonia Hohnjec

BIOM, REGEA i Građevinski fakultet u projektima vrijednijim gotovo osam mil. eura

U okviru LIFE natječaja za 2021. godinu Europska unija dodijelila je 380 milijuna eura za provedbu 168 novih projekata iz područja zaštite prirode i okoliša, borbe protiv klimatskih promjena te prelaska na čistu energiju. Provedba projektnih aktivnosti ukupno će mobilizirati 562 milijuna eura, priopćio je MINGOR.

Korisnici iz Hrvatske sudjeluju na 25 projekata, a financijski doprinos hrvatskim korisnicima iz Programa LIFE za projektnu provedbu iznosi 7,8 milijuna eura. Pri njegovu je ostvarivanju prijaviteljima podršku pružala Nacionalna kontakt točka za Program LIFE u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Hrvatski koordinatori vode pet projekata. Tako će se u okviru potprograma Priroda i bioraznolikost provoditi projekti kojima će se poboljšati stanje ugroženih vrsta životinja: barske kornjače (Mauremys rivulata), koordinatora Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i bjeloglavog supa (Gyps fulvus), koordinatora Udruge BIOM

REGEA i Građevinski fakultet

U okviru potprograma Prijelaz na čistu energiju provode se projekti kojima će se u Republici Hrvatskoj podržati integriranje energetskog, klimatskog i prostornog planiranja (IN-PLAN, koordinator Regionalna energetsko-klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske - REGEA), potaknuti više od 40 milijuna eura investicija u sektor toplinarstva (D2HEAT, koordinator REGEA), te ojačati vještine radnika u sektoru graditeljstva (CRO skills RELOAD, koordinator Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović istaknuo je da LIFE projekti doprinose uspješnijoj provedbi politika Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i integraciji okolišnih i klimatskih ciljeva u relevantne sektore. 

Program LIFE, koji postoji od 1992. godine, vodeći je financijski instrument Europske unije posvećen zaštiti okoliša i djelovanju u području klime te je ključan za ostvarivanje ciljeva iz Europskog zelenog plana i postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine. 

Otvaranje LIFE natječaja za 2023. godinu očekuje se sredinom travnja.

TAGOVI