'Zeleni' most preko Atlantskog oceana

Autor: B. O. Objavljeno: 14.03.2023. 🕜 09:36 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Kip Krista Otkupitelja na brdu Corcovado i Rio de Janeiro (izvornik: Mark Schwettmann / Shutterstock 2013.)

• Rio de Janeiro, Brazil, Južna Amerika
    Izvor: Mark Schwettmann / Shutterstock

Novo poglavlje u njemačko-brazilskim odnosima

Njemački ministar gospodarstva i zaštite klime te vicekancelar Robert Habeck želi pokrenuti novo poglavlje u njemačko-brazilskim odnosima, posebice u pogledu klime i ekološke politike, rekao je tijekom posjeta u ponedjeljak.

O 'zelenom' mostu preko Atlantskog oceana govorio je na otvaranju Njemačko-brazilskih poslovnih dana u Belo Horizonteu.

Brazil ostvaruje odlične rezultate u proizvodnji obnovljivih izvora, rekao je, a ima i veliki potencijal za proizvodnju vodika.

Habeck je također rekao da postoji mogućnost sklapanja sporazuma o slobodnoj trgovini između Europske unije i južnoameričke konfederacije Mercosur koju čine Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj. 
 

Zaštita prašume

Međutim, gospodarski napredak te zaštita prirodnih resursa moraju ići ruku pod ruku, izjavio je, osvrćući se na zaštitu prašume.

Ako se ostvari, sporazum bi stvorio jedno od najvećih područja slobodne trgovine na svijetu s više od 700 milijuna ljudi.

Međutim, taj je dogovor bio na čekanju za vrijeme prethodnog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, koji je odbio sudjelovati u dijelu koji se odnosi na klimatske promjene.

Također, klimatski aktivisti i pro-potrošačke grupe vode kampanju protiv sporazuma koji ugrožava prašumu i povećava proizvodnju govedine.

Siegfried Russwurm, predsjednik Saveznog udruženja njemačke industrije, istaknuo je kako će Brazil igrati sve važniju ulogu. Njemačka treba Brazil kao gospodarskog, ekološkog i geopolitičkog partnera, rekao je. Planirani sporazum o slobodnoj trgovini mora se brzo usvojiti, zaključio je. 

TAGOVI