Što kažu najnovije spoznaje o promjeni klime na Zemlji

Autor: N. D. Objavljeno: 20.03.2023. 🕜 15:44 Lokacija: Interlaken (Švicarska)
  • Zemlja u svemiru (izvornik: hfng / Shutterstock, 2011.)

• Zemlja, svemir, astronomija
    Izvor: hfng / Shutterstock

IPCC se priprema za šesto izvješće i sažima zadnje znanstvene spoznaje o promjeni klime

Tjedan dana je više od 600 znanstvenika i političara raspravljalo o sintezi šestog izvještaja . Ovo izvješće, koje je u nastajanju, sažima rezultate istraživanja klimatskih promjena u posljednjih nekoliko godina, a očekuje se tek za pet do sedam godina. Konstatira se da je bez sumnje postala toplija, u to nema sumnje. U odnosu na drugu polovicu 19. stoljeća površinska je temperatura između 2011. i 2020. bila za dobar stupanj viša. Porast temperature nad morem bio je manji nego nad kopnom, gdje je već prosječno toplije za 1,6 stupnjeva.

Prema dosadašnjim saznanjima, sadašnji porast je najjači u zadnjih 2000 godina. Smatra se da nema pretjerane sumnje o uzroku - emisija stakleničkih plinova je uvelike odgovorna. Posljedice su i znanstveno dokazane, a faze ekstremne vrućine povećale u svim regijama svijeta. Drugi ekstremni vremenski događaji također su uzrokovani klimatskim promjenama ili se barem događaju češće. Do oštećenja i gubitka ekosustava i staništa već je došlo.


Što je sljedeće?

Svatko rođen 2020. mogao bi živjeti u svijetu koji je u prosjeku četiri stupnja topliji. Ovo je rezultat scenarija koji je izračunao Međuvladin panel za klimatske promjene. Najtopliji dan u godini u srednjoj Europi tada bi vjerojatno bio sedam stupnjeva topliji i bio bi debelo iznad 40 stupnjeva. Postoje i optimističniji scenariji – ali prema izvješću nema ozbiljne sumnje da će se globalno zatopljenje nastaviti, barem u razdoblju do 2040. U načelu, što zemlja postaje toplija, životni okoliš se radikalnije mijenja. Za očekivati je toplinske valove, obilne kiše i suše, podizanje razine mora, izumiranje vrsta i još mnogo ljudi koji napuštaju svoju domovinu jer život više nije moguć.

Je li još uvijek moguće ograničiti globalno zatopljenje na 1,5 stupnjeva?

U načelu, IPCC smatra da je cilj ograničenja globalne prosječne temperature na 1,5 stupnjeva dugoročno izvediv. S nacionalnim klimatskim ciljevima koje su pariške države potpisnice obećale prije klimatskog samita u Glasgowu prije dvije godine, premašivanje cilja od 1,5 stupnjeva barem je privremeno "vjerojatno" - također će biti teško spriječiti porast temperature. Postoji "znatan jaz u emisijama" između obveza i zahtjeva Pariškog sporazuma i "provedbeni jaz", zaključili su u Interlakenu. Ako se nacionalni klimatski ciljevi za ovo desetljeće i poduzete mjere ne postrože, svijet će krenuti prema globalnom zatopljenju od 2,1 do 3,4 stupnja Celzija. Međutim, povratni mehanizmi u klimatskom sustavu još uvijek mogu utjecati na te vrijednosti.

Ovisno o tome koliko se povećaju emisije i drugim čimbenicima kao što je skladištenje ugljika, IPCC izračunava globalno zatopljenje od 1,4 do 4,4 stupnja do kraja stoljeća u svojim scenarijima. Privremeno prekoračenje od 1,5 stupnjeva u sljedeća dva desetljeća, koje se već smatra vjerojatnim početkom sljedećeg desetljeća, moglo bi se dugoročno nadoknaditi mjerama za uklanjanje ugljičnog dioksida. Međutim, to postaje sve teže sa svakom desetinkom stupnja zatopljenja, a prirodni uvjeti za takve mjere postaju sve teži zbog sve češćih šumskih požara, suša ili otapanja permafrosta.

TAGOVI