Njemačka pokušava osigurati veće vodne rezerve za slučaj suše

Autor: N. D. Objavljeno: 14.03.2023. 🕜 08:52 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Ispucala zemlja od suše (izvornik: Van Truan / Shutterstock, 2007.)

• suša, pustinja, prirodne katastrofe
    Izvor: Van Truan / Shutterstock

Njemačka shvaća da joj je potrebno bolje upravljanje vodama zbog klimatskih promjena

Njemačka vlada napravila je Vodnu strategiju koja ima za cilj poboljšati otpornost opskrbe vodom u zemlji, budući da klimatska kriza predstavlja ozbiljne rizike za sigurnost opskrbe pitkom vodom u regiji. Vlada planira usvojiti strategiju već ovaj tjedan, javlja DPA.

Kao i mnoge druge zemlje u Europi, Njemačka je doživjela dvije uzastopne godine ekstremne suše i vrućine 2018. i 2019. što je, između ostalog, dovelo do značajnih gubitaka u prinosima usjeva, smanjenja broja sati u kojima su elektrane mogle ispravno raditi, ogromnih područja šume odumiru, a razine vode u velikim rijekama padaju ispod razine potrebne za plovidbu unutarnjom vodom.

"Suše prethodnih godina imale su značajan utjecaj na naše šume, jezera i rijeke te na poljoprivredu", izjavila je ministrica okoliša Steffi Lemke za novinsku agenciju DPA u članku koji prenosi Die Zeit. 

Održivije upravljanje vodnim resursima

Sveobuhvatna strategija ima za cilj izgraditi prakse održivog upravljanja vodama u Njemačkoj do 2050. godine i usredotočuje se na deset tema, uključujući, među ostalim, korištenje zemljišta prilagođeno klimi i razvoj vodne infrastrukture koja je otpornija na ekstremne kiše ili sušu.

Povrh pritiska koji proizlazi iz zagađenja i promjena u korištenju zemljišta i potrošnje vode, opskrba vodom u Njemačkoj sve je više izložena riziku od klimatskih promjena. Table.Media je izvijestio da su odredbe u konačnom nacrtu strategije bile slabije od ranijih nacrta, primjerice kada je riječ o utjecaju stočarstva na vodoopskrbu

Prethodne vlade godinama su radile na strategiji za vodu, s početnim nacrtom predstavljenim u lipnju 2021., koji je dio većeg napora prema prilagodbi klimi. Opskrba vodom u Njemačkoj u prosjeku nije u kritičnom stanju, ali postoje velike regionalne razlike, na primjer u prosječnoj količini oborina, kaže državna agencija za okoliš (UBA). Istočne pokrajine, kao što su Brandenburg ili Saska-Anhalt, imaju posebno malo padalina, dok druge regije, primjerice u južnoj Njemačkoj u podnožju Alpa, imaju puno kiše.

TAGOVI