Završila kampanja Čuvaj, pazi, ne bacaj!

Autor: B.O. Objavljeno: 29.09.2021. 🕜 13:24 Lokacija: Zagreb

Stotine volontera očistilo je više od 15 tona otpada na divljim odlagalištima

Višemjesečna Žujina društveno odgovorna kampanja Čuvaj, pazi, ne bacaj! završila je prošlog vikenda. Tijekom te kampanje je stotine sudionika - volontera očistilo više od 15 tona otpada na divljim odlagalištima diljem Hrvatske. 

Žujini te volonteri i članovi osam lokalnih udruga u 14 akcija čišćenja prikupljali su otpad koji je onečišćavao šume, polja, morsko i riječno dno u kampanji pokrenutoj s ciljem podizanja svijesti o važnosti pravilnog zbrinjavanja otpada

"S ovom kampanjom željeli smo primjerom pozvati sve sugrađane da savjesno brinu o okolišu i odlažu otpad na ispravan način. Impresivna količina otpada koju smo prikupili govori kako smo obavili dobar posao, ali i da svi skupa moramo još puno zajednički raditi kako bismo sačuvali prirodu koja nas okružuje. Vjerujem kako smo potaknuli građane da i u svakodnevnom životu odgovorno odlažu svoj otpad što je jedan mali korak prema zdravijoj budućnosti koji svatko od nas može napraviti", komentirala je Ana Štebih Pinjuh, direktorica marketinga Zagrebačke pivovare.

 

Dizanje ekološke svijesti 

Kampanja je pokazala kako rastući problem nelegalnih odlagališta ne zaobilazi ni jedan dio Hrvatske. 

Tijekom prve faze u svibnju, lipnju i srpnju održane su akcije u Osijeku, Solinu, Zagrebu, Opatiji, Matuljima, Nacionalnom parku Krka, Slunju i Dugoj Resi. Druga faza održala se tijekom rujna još jednom u Opatiji, a zatim i u Rijeci, Slavonskom Brodu, Kaštel Gomilici, Razvođu i Zlatnoj Gredi. Prikupljeni otpad je raznovrstan, od namještaja i bijele tehnike do starog autobusa, priopćeno je iz agencije 404. 

U akcijama čišćenja članovima Kluba volontera Pivovarci Zagrebačke pivovare pridružile su se udruge Zeleni Osijek, Vodomar iz Duge Rese, Žmergo iz Opatije, eRIpio iz Rijeke, Krka Knin, Sunce iz Splita, BIOM iz Zagreba te KPA Marsonia iz Slavonskog Broda. 

Kampanju Čuvaj, pazi, ne bacaj! Žuja je pokrenula kako bi upozorila na sve veći problem nelegalnih odlagališta koji prijete okolišu, a time i svim bićima u ekosustavu. Podizanje ekološke svijesti i upozoravanje na važnost pravilnog zbrinjavanja otpada ciljevi su ove kampanje provedenoj u suradnji s partnerima Pevexom i Pikom.

TAGOVI