Preminuo teoretičar 'božje čestice' Peter Higgs

Autor: N. D. Objavljeno: 10.04.2024. 🕜 08:49 Lokacija: Edinburgh (Ujedinjeno Kraljevstvo)
  • CERN, veliki hadronski sudarač, 2024
    Izvor: Dominguez Daniel, CERN

Peter Higgs riješio je jednu od najvećih zagonetki u teorijskoj fizici koja je i potvrđena u CERN-u

Britanski fizičar Peter Higgs, čija je teorija o česticama koje daju masu - takozvanom Higgsovom bozonu - za što je nagrađen Nobelovom nagradom za fiziku, preminuo je u dobi od 94 godine, objavilo je u utorak Sveučilište u Edinburghu na kojem je bio profesor gotovo pet desetljeća.

Nazivaju ga "velikim učiteljem i mentorom, koji nadahnjuje generacije mladih znanstvenika". Higgs je upotrijebio revolucionarni teorijski rad kako bi objasnio kako svemir ima masu, čime je riješio jednu od najvećih zagonetki u fizici i zaradio mjesto uz Alberta Einsteina i Maxa Plancka u udžbenicima.

Njegova teorija o česticama koje daju masu iz 1964., koja je postala poznata kao Higgsov bozon ili "Božja čestica", donijela je njemu i belgijskom fizičaru Francoisu Englertu Nobelovu nagradu za fiziku 2013. godine.

To je uslijedilo nakon eksperimenata na Velikom hadronskom sudaraču u Europskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) koji su konačno potvrdili teoriju prethodne godine, gotovo pola stoljeća kasnije.

"Peter Higgs je bio izvanredan pojedinac – istinski nadaren znanstvenik čija su vizija i mašta obogatili naše znanje o svijetu koji nas okružuje. Njegov pionirski rad motivirao je tisuće znanstvenika, a njegova će ostavština nastaviti nadahnjivati mnoge generacije koje dolaze", rekao je Peter Mathieson, prorektor Sveučilišta u Edinburghu, objavio je AFP.

 

TAGOVI