Stota obljetnica Zavoda za osnove elektrotehnike i električka mjerenja

Autor: N. D. Objavljeno: 03.04.2024. 🕜 13:01 Lokacija: Zagreb
  • Arhivska fotografija iz Zavoda za osnove elektrotehnike i električka mjerenja Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (izvornik: FER, travanj 2024.)

• FER, elektrotehnika, povijest, baština
    Izvor: FER

Bogata i slavna povijest Zavoda koji je započeo kao Laboratorij na Kraljevskoj Tehničkoj visokoj školi 1924.

Zavod za osnove elektrotehnike i električka mjerenja (ZOEM) Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu obilježit će stotu obljetnicu rada u četvrtak, 4. travnja. Svečana sjednica održat će se u podne u Sivoj vijećnici FER-a, nakon čega će u Velikoj galeriji FER-a biti otvorena prigodna izložba ''Zavodske crtice''.

ZOEM je 4. travnja 1924. osnovao prof. Josip Lončar, kao Laboratorij za električka mjerenja na Kraljevskoj Tehničkoj visokoj školi u Zagrebu. Kroz godine, laboratorij je promijenio naziv u Laboratorij za osnove elektrotehnike, a od 1949. poznat je pod današnjim imenom. Iznjedrio je niz velikana iz područja elektrotehnike, među kojima i četiri akademika – Josipa Lončara, Tomu Bosanca, Vojislava Begu (HAZU) te Zijada Haznadara (ANU BiH). 

Prof. Josip Lončar bio je jedan od prvih znanstvenika koji se bavio tehnologijama povezanim s televizijom, radiotehnikom te metodama otkrivanja i mjerenja radioaktivnog zračenja. U njegovu čast, FER dodjeljuje prestižnu nagradu koja nosi njegovo ime. Profesor Tomo Bosanac istaknuo se kao vrhunski stručnjak u području teorije elektromagnetskih polja i krugova, projektirajući iznimno složene strojeve i uređaje koji su bili pionirski na ovim prostorima. Profesor Vojislav Bego na Elektrotehničkom fakultetu osnovao je mjeriteljski laboratorij opremljen najmodernijim mjeriteljskim uređajima i etalonima, od kojih je mnoge sam izradio, pri čemu se kao njegov najpoznatiji projekt ističe izrada takozvane naponske vage. Zavod danas pokriva širok i raznolik spektar istraživačkih područja obuhvaćajući elektrotehniku i računarstvo, što ga čini svojevrsnim "FER-om u malom".

U povodu okrugle obljetnice, održat će se izložba "Zavodske crtice" organizirana je u četiri tematske cjeline - Povijest ZOEM-a, Velikani ZOEM-a, Studenti o ZOEM-u i ZOEM u brojkama. S naglaskom na sjećanje na kolege i suradnike iz ZOEM-a, izložba će pružiti dublji uvid u značaj Zavoda kroz perspektive ljudi koji su dio njegove povijesti. 

TAGOVI