Cambridge okreće leđa proizvođačima fosilnih goriva

Autor: B. O. Objavljeno: 21.03.2024. 🕜 08:00 Lokacija: Zagreb
  • Sveučilište u Cambridgeu (FOTO: Jean-Luc Benazet/Unsplash; 2024.)
 - Cambridge; Ujedinjeno Kraljevstvo
    Izvor: Jean-Luc Benazet/Unsplash

Sveučilište želi postići nultu neto emisiju stakleničkih plinova do 2038. godine

Jedno od najstarijih sveučilišta Cambridge objavilo je u ponedjeljak da je, nakon kampanje studenata i akademika usvojilo moratorij na nove donacije tvrtki koje proizvode fosilna goriva. Odluka slijedi preporuke u prošlogodišnjem izvješću bivšeg izaslanika UN-a za klimatske promjene Nigela Toppinga.

Cambridge kaže kako je obustava usvojena u protekli petak "imajući u vidu predanost sveučilišta rješavanju klimatskih promjena kroz prijelaz na svijet bez ugljika".

Prema izvješću Toppinga, sveučilište sa sjedištem u gradu Cambridgeu u Ujedinjenom Kraljevstvu prima relativno male donacije od industrijskih partnera, koje iznose 5,1 posto cjelokupnog proračuna za istraživanja i humanitarne programe. Radi se o iznosu od oko 3,3 milijuna funti godišnje u posljednjih šest godina, javlja Hinin specijalizirani portal Zelena Hrvatska.

Industrije fosilnih goriva sudjeluju s 0,4 posto u financiranju istraživanja i humanitarnih programa, a njihove donacije čine 0,1 posto ukupnog prihoda sveučilišta, navodi se.

O odluci Cambridgea prvi je u ponedjeljak izvijestio Financial Times, koji je rekao da je sveučilište prihvatilo 19,7 milijuna funti od naftnih divova BP-a i Shella između 2016. i 2023. godine.

Sveučilište želi postići nultu neto emisiju stakleničkih plinova do 2038. godine.

TAGOVI