Koliko treba hodati da se ponište efekti sjedilačkog načina života

Autor: N. D. Objavljeno: 11.03.2024. 🕜 15:06 Lokacija: Zagreb
  • Ilustracija zdravlja, zdravog života, sporta, čiste prirode i čistog zraka (izvornik: Andrey Yurlov / Shutterstock, 2023.)

• zdravlje, sport, priroda, zrak
    Izvor: Andrey Yurlov / Shutterstock

Svi znamo za čarobnih 10.000 koraka dnevno, ali studije pokazuju drugačije...

Vjerojatno ste čuli da trebaju nastojati napraviti barem 10 000 koraka dnevno za zdravlje. Jer, sjedilački način života je povezan s većim izgledima umiranja od kardiovaskularnih bolesti, većim rizikom od raka i dijabetesa te kraćim životnim vijekom. Ti su rizici manji za ljude s većim brojem koraka i bržim hodačima. Međutim, do sada nije bilo jasno koliko koraka dnevno treba napraviti da bi se zdravstveni rizik smanjio.

Sydneysko sveučilište analiziralo je podatke 72.174 volontera koji su pridonijeli UK Biobanci, velikom dugoročnom skupu podataka uspostavljenom 2006. koji će nastaviti pratiti zdravstvene podatke sudionika tijekom najmanje 30 godina.

Analiziran je prosjek od 6,9 godina općih zdravstvenih podataka za svakog sudionika uključenog u studiju. Sudionici su sedam dana nosili posebnu spravu na zapešću kako bi procijenili razinu svoje tjelesne aktivnosti. Medijan vremena provedenog u sjedećem položaju bio je 10,6 sati svaki dan, tako da se za one koji su proveli više vremena od toga smatralo da imaju 'visoko sjedilački životni stil', dok se za one s manje sati smatralo da imaju 'nisko sjedilački životni stil'. Ispitanici su općenito bili zdravi.

Tim koji je analizirao podatke je otkrio da je između 9 000 i 10 000 koraka dnevno optimalno za suzbijanje izrazito sjedilačkog načina života, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti za 21% i rizik od smrtnosti za 39%. Bez obzira na vrijeme kada sudionik sjedi, istraživači su otkrili da se 50% dobrobiti javlja nakon oko 4000 do 4500 koraka dnevno, što je optimistično jer ukazuje da čak i umjerene aktivnost nosi benefite.

Štoviše, svaka brojka dnevnih koraka iznad referentnih 2200 koraka po danu bila je povezana s nižim mortalitetom i rizikom od kardiovaskularnih bolesti, a između 9 000 i 10 000 koraka dnevno optimalno je smanjilo rizik od smrtnosti i kardiovaskularnih bolesti kod vrlo sjedilačke populacije, objavo je British Journal of Sports Medicine.

TAGOVI