Musk: Zbog umjetne inteligencije i električnih vozila nedostajat će nam električne energije

Autor: N. D. Objavljeno: 05.03.2024. 🕜 11:01 Lokacija: Berlin (Njemačka)
  • Ilustracija digitalizacije (izvornik: Shutterstock, 2018.)

• digitalizacija, informatizacija, automatizacije
    Izvor: Shutterstock

Nedostajat će trasformatora u narednim godinama, jer se razvoj umjetne inteligencije rapidno ubrzava

U nedavnoj sekciji za pitanja Boschove konferencije Connected World, Elon Musk, nedavni kandidat za Nobelovu nagradu za mir i tehnološki poduzetnik koji stoji iza tvrtki kao što su Tesla i xAI, oglasio je uzbunu zbog prijeteće nestašice električne energije i transformatora. Taj će nedostatak, kaže, biti rezultat brzog rasta umjetne inteligencije (AI) i električnih vozila.

Musk je istaknuo zapanjujuću stopu kojom računalna moć umjetne inteligencije raste, usporedivši to s modernom zlatnom groznicom. Budući da AI tvrtkama poput xAI-a trebaju ogromne količine računalne snage, očekuje se da će potražnja za električnom energijom vrtoglavo porasti.

“Čini se da se računarstvo umjetne inteligencije koje dolazi na mrežu povećava za faktor 10 svakih šest mjeseci. To se ne može nastaviti tako velikom brzinom zauvijek, ili će premašiti masu svemira, ali nikad nisam vidio nešto slično! Groznica je veća je od bilo koje zlatne groznice koja je ikada postojala", rekao je Musk.

 
Električna vozila i umjetna inteligencija kao opasna kombinacija

 

Uz to, porast popularnosti električnih vozila još više opterećuje elektroenergetske sustave. Pošto sve više električnih vozila izlazi na ceste, potreba za električnom energijom raste, stvarajući značajnu potražnju za čistom energijom i naponskim transformatorima.

Sljedeći problem bit će električna energija. Neće se moći proizvesti dovoljno struje da pokreću sve čipove. Mislim da ćete već iduće godine vidjeti da jednostavno ne mogu pronaći dovoljno električne energije za rad svih čipova. Istodobni rast električnih automobila i umjetne inteligencije, koji trebaju električnu energiju, a oboje trebaju naponske transformatore stvaraju ogromnu potražnju za električnom opremom i proizvodnjom električne energije.", izjavio je.

Musk je ukazao na kritično usko grlo u opskrbnom lancu: transformatori za snižavanje napona. Ti su transformatori ključni za napajanje sustava umjetne inteligencije, no njihova bi nestašica mogla poremetiti neometano funkcioniranje tehnologija umjetne inteligencije.

Povezanost između umjetne inteligencije i električnih vozila znači da se obje industrije natječu za iste resurse, vršeći pritisak na električnu infrastrukturu.

 
Zlokobna predviđanja

 

Manjak poluvodiča ili čipova već je uzrokovao poremećaje u raznim industrijama diljem svijeta. Uz napete lance opskrbe i rastuću potražnju zbog pandemije COVID-19, očekuje se da će se situacija pogoršati kako raste potražnja za električnom opremom, posebice transformatorima.

 “Ograničenja računaratsva umjetne inteligencije vrlo su predvidljiva. Prije godinu dana manjak su bili čipovi; čipovi neuronske mreže. Tada je bilo vrlo lako predvidjeti da će sljedeći nedostatak biti naponski transformatori. Morate dati snagu tim stvarima. Ako imate 100-300 kilovolti iz mreže i morate se smanjiti sve do šest volti, to je puno snižavanja", rekao je Musk.

Musk predviđa da bi ovaj nedostatak mogao imati dalekosežne ekonomske posljedice, utječući na industrije koje se uvelike oslanjaju na umjetnu inteligenciju i rješenja za čistu energiju, prenosi portal My electric sparks.

“Mislim da smo stvarno na rubu vjerojatno najveće tehnološke revolucije koja je ikada postojala. Znate, postoji jedna kletva: ‘Da živiš u zanimljivim vremenima.’ Pa, živimo u najzanimljivijim vremenima. Neko vrijeme bio sam pomalo depresivan, iskreno. Pomislio sam: 'Pa, hoće li oni preuzeti? Hoćemo li biti beskorisni?’ Ali način na koji sam se pomirio s ovim pitanjem bio je: Bih li radije bio živ da vidim AI apokalipsu ili ne? Mislim da bih volio ovo vidjeti. Neće biti dosadno.“, zaključio je kontroverzni inovator.

 

 

TAGOVI