'Triple Helix' važniji nego ikad

Autor: Boris Odorčić Objavljeno: 01.03.2024. 🕜 10:20 Lokacija: Zagreb
  • Svijetla budućnost (FOTO: Božo Žitnik; 2024.)
 - Svijetla budućnost
    Izvor: Božo Žitnik
  • Svijetla budućnost (M.L.; 2024.)
- Svijetla budućnost
    Izvor: M.L.

U Zagrebu je ponovno održana Svijetla budućnost, konferencija o novim tehnologijama, robotizaciji i automatizaciji u industriji i zgradarstvu, pametnim domovima, zgradama i gradovima

Kako bi se pojedinci, tvrtke, znanstvena zajednica i društvo što bolje nosilo s izazovima koje donose razvoj i primjena sveg onoga što digitalizacija nudi, u Zagrebu je ponovno održana Svijetla budućnost, konferencija o novim tehnologijama, robotizaciji i automatizaciji u industriji i zgradarstvu, pametnim domovima, zgradama i gradovima. Konferenciju je drugu godinu zaredom organizirala tvrtka ENERGETIKA MARKETING

Robert Blažinović, ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrat Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR), istaknuo je važnost modela 'Triple Helix', tj. suradnje države, znanstvene zajednice i gospodarstva. 

"Ta je suradnja u kontekstu trenutačnih globalnih okolnosti vrlo bitna, rekao bih, krucijalna. Znanstvene institucije trebaju nuditi svoje ideje i istraživanja, industrija potom treba konkretna rješenja predlagati državnoj upravi, a ona pak naći načine kako to financirati", rekao je, dodavši kako se tada zaokružuje cjelokupna priča oko digitalizacije i, na kraju, doprinosi ukupnom blagostanju našeg društva.

       

Roboti i dronovi  

Boris Miljavac, predsjednik Uprave Siemens Energy Hrvatska, napomenuo je kako ta kompanija potiče suradnju s mladim tvrtkama, vrednuje njihova stručna znanje, nove tehnologije, pružajući im prostor i utjecaj vlastitom globalnom organizacijom.

Izvor: Božo Žitnik

"Inovacije su, vjerujemo, naša snaga. Dinamična suradnja potiče zelenu tranziciju i ubrzava stvaranje inovativnih tehnologija. Primjerice, autonomni roboti i dronovi koje smo razvili u suradnji s tvrtkom ANYbotics omogućavaju održavanje elektrana smanjujući rizike za zdravlje ljudi. Jednako tako, eliminiraju potrebe za isključivanjem elektrana tijekom održavanja", pojasnio je.  

Konferencija je na nekoliko primjera dobre prakse i ovaj put pokazala kako  digitalizacija, robotizacija i automatizacija, umjetna inteligencija, tehnologija lanca blokova ('Blockchain'), prikupljanje i analiza velikih količina podataka ('Big Data'), internet stvari ('IoT'), računalstvo u oblaku, proširena stvarnost i strojno učenje nisu više spekulativna fikcija u nekom od umjetničkih djela koja pripadaju žanru znanstvene fantastike u izmišljenoj dalekoj, dalekoj galaksiji, već sadašnjost.

 

Umjetna inteligencija

U sklopu Svijetle budućnosti tako je predstavljena primjena inovativnih tehnologija kao što su izrada trodimenzionalnih računalnih modela stvarnog mjesta prometne nesreće uz pomoć bespilotne letjelice i fotogrametrijskih postupaka, čime se značajno skraćuje vrijeme potrebno za očevid te, među ostalim, povećava kvaliteta i kvantiteta prikupljenih dokaza. 

Izvor: Božo Žitnik

Također, na konferenciji je predstavljeno korištenje umjetne inteligencije u procjeni šteta na motornim vozilima, integracija suvremenih metoda istraživanja i kartiranja morskog dna te, primjerice, pametna rješenja kao što su softver za predviđanje potražnje i optimiranje zaliha na skladištu, koji koristi napredne matematičke i modele strojnog učenja. 

Svijetla budućnost ni ovaj put nije izostavila znanstvenu zajednicu te je izv. prof. dr. sc. Tomislav Stipančić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu predstavio novi studij na FSB-u Mehatroniku i robotiku i smjer Kibernetiku i bioinspirirane sustave.  

Fotografije sa skupa možete pogledati OVDJE.

TAGOVI