Čak 28 timova natječe se za bolja rješenja u zdravstvu i medicini

Autor: N. D. Objavljeno: 27.02.2024. 🕜 15:00 Lokacija: Zagreb
  • Ilustracija informatike, softvera i programiranja (izvornik: Shutterstock, 2016.)

• informatika, softver, programiranje, računala
    Izvor: Shutterstock

Počinje natjecanje koje je izazvalo veliki interes startupa ali i veterana primjene umjetne inteligencije

Europski digitalni inovacijski centar za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) danas je s ponosom predstavio 28 ambicioznih timova koji će sudjelovati u inovacijskom natjecanju. Cilj ovog natjecanja je razviti rješenja za problem ranog ponovnog prijema pacijenata u bolnice, primjenom računarstva i AI tehnologije.

Organizatori natjecanja ističu kako je interes od čak 99 pristiglih prijava na natjecanje potvrda velikog potencijala Republike Hrvatske u ovom nišnom području te dokaz širokog interesa i predanosti stručnjaka u rješavanju jednog od najizazovnijih problema današnjice – problema rane rehospitalizacije.

Zagrebački inovacijski centar – ZICER danas je bio domaćin talentiranim timovima, koji su okupili raznolike članove od studenta do sveučilišnih profesora, od ambicioznih početnika do iskusnih veterana startup scene. Rješenja koja će timovi ponuditi ocjenjivat će povjerenstvo, sastavljeno od stručnjaka iz područja medicine, umjetne inteligencije i strojnog učenja te poslovnog sektora. Svaki član povjerenstva donosi jedinstvenu perspektivu i stručnost, osiguravajući tako sveobuhvatnu evaluaciju pristiglih rješenja.

''Danas, kada započinje AI4Health.Cro natjecanje, sa zadovoljstvom i optimizmom mogu reći kako smo već u prvoj fazi natjecanja,  a to je prijavni proces, ostvarili respektabilan rezultat prijavljenih što pojedinaca, što timova, i to u izrazito nišnom području tehnološko-medicinskih ekspertiza. To opravdavamo brojkom od 99 prijava od kojih smo nakon evaluacijskog procesa formirali 28 natjecateljskih timova. Siguran sam kako će oni do 12. travnja, kada zaključujemo natjecanje, uz primjenu AI tehnologije doći do rješenja koja će biti primjenjiva kako lokalno, tako i globalno, jer riječ je o problemu koji generalno iscrpljuje budžete u zdravstvu'', izjavio je Frane Šesnić, direktor ZICER-a, i naglasio kako je nagradni novčani fond glavna motivacija za prijavu, no kako natjecatelji kroz sudjelovanje u ovakvim izazovima najveće benefite ostvaruju kroz iskustvo intenzivnog rada, širenje kontakata i povezivanje s proaktivnim članovima gospodarske i akademske zajednice.

TAGOVI