Autor knjige 'Umjetna inteligencija ne postoji' na krcatom FERConnectu

Autor: N. D. Objavljeno: 10.11.2023. 🕜 14:02 Lokacija: Zagreb
  • FERConnect, gostovanje Luc Julia, 2023.
    Izvor: FER

"ChatGPT je otprilike 36 posto netočan", kaže francusko-američki stručnjak za umjetnu inteligenciju dr. Luc Julia

Gotovo tristo sudionika okupilo se u četvrtak na drugom velikom okupljanju FERConnect u organizaciji Alumni odbora Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER-a) i  Veleposlanstva Francuske Republike u Hrvatskoj. Poseban gost bio je francusko-američki stručnjak za umjetnu inteligenciju dr. Luc Julia, glavni direktor za znanost Renault Grupe i sukreator Appleovog glasovnog asistenta SIRI, čiji je razvojni tim i vodio.

Jedan je od sto najutjecajnijih francuskih inženjera u digitalnom svijetu, koji stoji iza desetaka patenata, a u bestseler knjizi, "Umjetna inteligencija ne postoji", dekonstruirao je mit o umjetnoj inteligenciji. Upravo to bila je tema i predavanja, koje je velik broj posjetitelja slušalo stojeći, budući da je  amfiteatar bio popunjen do posljednjeg mjesta. 

,,Kažem da umjetna inteligencija ne postoji upravo jer je mnogo pozornosti usmjereno prema tome što ona je, a što nije. Kad govorim o umjetnoj inteligenciji koja ne postoji, govorim o holivudskoj, znanstvenoj fantastici, Terminatoru. Svi ti filmovi prikazuju nešto što nije stvarnost. Dakle, ta umjetna inteligencija ne postoji, ali, naravno, mnogo je umjetne inteligencije koja postoji. To nisu te velike nevjerojatne stvari koje će zamijeniti ljude,” objasnio je dr. Julia u opuštenoj atmosferi u krcatoj dvorani D1, gdje je nekoliko je puta i nasmijao okupljene.

Podijelio je i mnogobrojne korisne informacije iz područja umjetne inteligencije, primjerice da je ChatGPT otprilike 64 posto točan (odnosno 36 posto netočan) te da autonomna vožnja nikada neće postojati. Poslije predavanja dr. Julia i prof. dr. sc. Hrvoje Džapo vodili su zanimljivu raspravu jedan na jedan, popraćenu brojnim pitanjima publike. 

Mladen Pejković, predsjednik Alumni odbora FER-a (Atlantic Grupa), objasnio je značaj i vrijednost gostovanja ovakvih renomiranih stručnjaka za alumni zajednicu: „,Osim već poznatih programa mentorstva kojim pokušavamo pomoći mladim studentima i profesionalcima, programa zaklade kojom pomažemo studentima slabijeg imovinskog stanja, programa u kojem pojačavamo veze između gospodarstva i Fakulteta, alumni zajednica posvećena je i organiziranju događanja u sklopu kojih se dijeli znanje i jača suradnja s Fakultetom, kao i događanja koja šalju važne poruke u vrijeme industrijske revolucije, koje mogu stvoriti određenu društvenu korist.

TAGOVI