Umjetna inteligencija za Deutsche Bahn

Autor: B. O. Objavljeno: 07.07.2023. 🕜 13:34 Lokacija: Hamburg (Njemačka)
  • Međugradski željeznički kolodvor Zračne luke Frankfurt - Frankfurt Flughafen Fernbahnhof u Njemačkoj (foto: BL, travanj 2019.) 

• željeznice, Njemačka, Frankfurt na Majni
    Izvor: B.L.

Aplikacija omogućava otkrivanje oštećenja vlakova te da njemački državni željeznički operator postane okolišno prihvatljiviji

Njemački državni željeznički operator Deutsche Bahn (DB) namjerava koristiti umjetnu inteligenciju (AI) u teretnom prijevozu. Stoga će sustavi koji se temelje na lokaciji biti postavljeni na infrastrukturu kako bi se vlakovi mogli snimati iz nekoliko kutova, a zatim skenirati pomoću softvera.

Aplikacija omogućava otkrivanje oštećenja vlakova u ranoj fazi, smatraju u DB-u. Također, umjetna inteligencija pomaže da se teretni vagoni popravljaju učinkovitije i brže. Industrijske sirovine poput starog željeza također se mogu brže prepoznati i sortirati, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA. 

"Umjetna inteligencija odmah postaje dio našeg poslovanja", izjavila je izvršna direktorica DB-a Sigrid Nikutta u srijedu u Nürnbergu. K tomu, dodala je da će to pomoći nacionalnoj željezničkoj službi da postane okolišno prihvatljivija.

Prvi sustav na ranžirnom kolodvoru u Nürnbergu u testnoj fazi je od 2017. godine. Tamo je trenutačno 13 sustava, kao i na sedam drugih lokacija tvrtke DB Cargo u Njemačkoj. U DB-u ističu kako se snima oko 300 tisuća fotografija za vrijeme gotovo 10 tisuća ruta dnevno, koje zatim analizira softver za umjetnu inteligenciju. Fotografije pružaju informacije i o, među ostalim, stanju kočnica vlaka.

TAGOVI