Za primjenu lean menadžmenta ključni su motivirani zaposlenici

Autor: N. D. Objavljeno: 15.11.2023. 🕜 13:37 Lokacija: Zagreb
  • Dio robotiziranog proizvodnog pogona Klimaopreme u Novoj Gradišci (izvornik: Klimaoprema, 2020.)

• Klimaoprema, Amelicor, tvornice, robotizacija, robotika
    Izvor: Klimaoprema

Lean menadžment i digitalizacija neophodne su za dizanje produktivnosti i uštede

Lean proizvodnja kao prvi te digitalizacija kao drugi korak našle su se u fokusu GALP Green and lean production konferencija koja se u organizaciji Culmene danas održala u Z centru. Pod pojmom lean krije se optimizacija proizvodnih procesa koja donosi uštedu u većem broju segmenata te doprinosi učinkovitijem poslovanju. Kako se moglo čuti od panelista, riječ je o maratonu koji zapravo nikada ne prestaje. Kao najveći izazov Ivan Berić iz tvrtke Anton Paar Hrvatska istaknuo je da je kod leana najveći izazov objasniti zaposlenicima što se od njih očekuje, jer krajnji rezultat je bio jasan, međutim dobra komunikacija se pokazala kao vrlo izazovnom.

Njihovoj tvrtki, koja lean menadžment primjenjuje već par godina, lean je donio povećanje kvalitete, manji broj reklamacija i bržu isporuku, a u godišnjoj reviziji kontinuirano se promatra što je još porebno ispraviti. Anton Paar Hrvatska primjenom leana utrostručio je prihode i postigao veću kvalitetu, uz minimalno povećanje troška rada. Ta je tvrtka financijski nagrađivala zaposlenike za njihove ideje i prijedloge u proizvodnji, baš kao i Klimaoprema, koja je financijski motivirala zaposlene i iznosima do 10% postignutih ušteda, kao i drugim stimulacijama. 

 
Klimaoprema - lean za iskorak na vanjska tržišta

 

Robert Obraz iz Klimaopreme istaknuo je da im je lean donio mogućnost da izađu iz okvira Hrvatske te svoje proizvode i usluge nude farmaceutskim divovima kao što su Pfizer, Novartis, Takeda i Teva. Zahtjevi kupaca su takvi da je lean menadžemnt u Klimaopremi konstanta. "Lean je dodatni rad koji se traži od zaposlenika uz postojeće radne zadatke pa su nam se neki projekti zbog toga produžili", kazao je Obraz na pitanje što se pokazalo kao najiizazovnije. 

Boris Poklepović iz Bauwerk Grupe rekao je da je tvrtka 2019. krenula s lean menadžmentom, bottom-up pristupom, jer "radnici mrze kad im se nešto nameće s vrha". U dvije godine samo u 5S segmentu postigli su znatne uštede: u 2022. ušteđeno je 1,3 mil. eura, a ove godine ušteda je na razini od blizu milijun eura, čime su jedna od najučinkovitijih tvrtki u Hrvatskoj. Investirali su i u digitalizaciju, kao sljedeći korak te formirali tzv. digitalnog blizanca (virtualni model proizvoda ili sustava) kako bi otključali daljnji potencijal optimizacije poslovanja.

 
Končar Energetski transformatori i Algebra

 

Na tom putu su i Končar Energetski transformatori, koji aktivno uključuju zaposlene u identificiranje dijelova procesa gdje "zapinje", a imaju i tim za operativnu izvrsnost koji ima dugogodišnje iskustvo s leanom. Ta tvrtka lean primjenjuje u proizvodnim procesima kao i u administraciji, baš kao i Algebra koja je imala dosta izazova u pandemiji koje su uspjeli uspješno prevladati. 

Digitalizacija tvrtkama donosi dizanje produktivnosti za pet do deset posto, istaknuo je Blaž Svilan iz tvrtke LSE. Kad je riječ o digitalnim blizancima i primjeni 5G tehnologija Robert Manenica iz Hrvatskog telekoma kaže da se u nas može očekivati veća primjena tih rješenja tek krajem ovog desetljeća. Sada ih u Europi uspješno primjenjuje možda tek automobilska industrija, kao najsofisticiranija, koja koristi mogućnosti pametnih tvornica i digitalnih alata koji im omogućavaju da u kratkom roku preslože proizvodne linije. Kada dijelovi proizvodnog lanca nisu spojeni žicama i optikom već uz pomoć 5G povezivosti, bežično upravljanje proizvodnjom je brže i učinkovitije. Takva rješenja u Hrvatskoj se primjenjuju tek u pojedinim dijelovima proizvodnog lanca u nekim tvrtkama, a Fakultet strojarstva i brodogradnje tu obično pruža konzultativne usluge. 

 

 

TAGOVI